Pozitivní anna a nadledvinky

Děkuji doktorko za vaše zodpovězení a pořádné vysvětlení, moc si toho vážím. Víte doktorka mi řekla, že mě pošle na kontrolní vyšetření autoimunity a na ty nadledviny, pokud se nic nezjistí, tak prý ji už nic nenapadá v souvislosti s mejma potížema. Jen bych se ještě ráda zeptala, od konce zimy jsem měla potíže s brněním u prstu u levé ruky, dříve jsem měla karpální tunel na pravé ruce a Neuroložka mě poslala na EMG vyšetření kde se zjistil utlačenej nerv v oblasti lokte, chodila jsem na 10 nějakejch vitamínovejch injekcí, ruka stále zlobí a bohužel teď stejně začíná i ta pravá, na kontrolní EMG jdu v září a taky mám podle Neuroložky něco s krční páteří, chodila jsem na rehabilitace a nepomohlo to, při kontrole mi doktorka řekla, že mám úplně ztuhlou šíji, dělala test na Boreliozu i když jsem klíště neměla ani nepamatuju a bylo to negativní. Na revmatologii jsem nikdy vyšetřena nebyla, nevím jestli ANNA muže bejt pozitivní při těchto Neurologickejch potíží,doktorce na Gastru jsem se tímto nesvěřovala, nepřišlo mi to nějak podstatné. Taky nechápu jednu věc jak doktorka přišla na to, že mám Unavový syndrom kterej mi píše do zpráv, sice únava je i ty zvýšené teploty večer které nejsou furt, ale na Revmatologii jsem nebyla. Přijde mi to všechno jak začarovanej kruh, beru léku už tak dost, podle rodiny jsem na tom hůř jak důchodce a kolikrát jim nedokážu vyjádřit jak mi je, protože jsem často i nevrlá a řekla bych, že i náladová a taky hrozně zapomínám, kolikrát se mi stane, že něco udělám a pár minut potom si řeknu jestli jsem to udělala nebo ne atak podobně. Omlouvám se za moje neustálé otázky. Pěkný den.

Odpověď odborníka:

Zdravím Vás, Vaše potíže s únavou, zapomínámím a změnami nálady mohou všechny souviset s těmi nadledvinami. Ruka je neurologická věc, pokud máte diagnostikován karpální tunel na jedné ruce, je dost možné, že se objevil i na druhé. Takovéto potíže se ale objevují spíše až ve starším věku a že je máte takhle časně by zase mohlo ukazovat na nějakou tu autoimunitu (problémy s vazivem, šlachami...) Pokud jste nikdy nebyla na revmatologii, tak v rámci vyloučení toho, že Vaše potíže mohou být revmatologického charakteru, byste měla zajít i tam. Můžete mít také například bechtěrevovu chorobu (na to je vhodné dovyšetřit genetiku), ukazovaly by na to jak zvýšené autoprotilátky, tak únava i problémy neurologického charakteru, tato choroba se často pojí také s crohnovou chorobou... Vaše příznaky nemusí totiž nutně znamenat jen jednu chorobu, ale může jich být sdružených několik najednou a jedny příznaky nemusí souviset s druhými

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: