Pozitivní autopritilátky ana

Dobrý den, ráda bych se informovala, dceři byly zjištěny před více než rokem ANA protilátky titr 1:640, imunoblot negativní. Je v imunologické poradně pouze sledována, 1x ročně krevní testy. všechna vyšetření byla v pořádku. Máme velký strach, že se něco děje, není jí dobře, je pořád unavená, bolesti hlavy, břicha, nevolnost, každé 3-4týdny má 7-10 dnů zvýšené teploty, do 38. Lékařka nás ujišťuje, že je vše v pořádku a posílá dceru na psychologické vyšetření, ale podle toho, co mám nastudováno, to vše v pořádku není. Zajímal by mne Váš názor a případně doporučení, kam se obrátit, má velkou zameškanost ve škole. Má 16let a potíže začaly po očkování Cervarixem v říjnu 2013. Od mala měla oslabenou imunitu, astma. Jsme ze sev.Moravy. Před měsícem začala užívat Wobenzym a před dvěma měsíci homeopatika. Děkuji za radu, s pozdravem Halina Odpověď paní Dr.Vorlíčkové z Vaší poradny zhruba před měsícem: Dobrý den, pouze pozitivita autoprotilátek opravdu neznamená že dcera má nebo v budoucnu bude mít nějaké autoimunitní onemocnění. Důležité je odběr provést v době, kdy je úplně zdravá, jakékoliv infekční onemocnění může navodit nespecifickou tvorbu autoprotilátek. Pokud se v laboratorních odběrech ANA zachytí je důležité sledovat vývoj v čase. Pokud dcera má recidivující se teploty , známky infektu, doplnila bych ještě infektologické vyšetření. Při pozitivitě ANA i jiných autoprotilátek, by pacient neměl užívat imunositmulační preparáty, Wobenzym bych nedoporučovala. Vhodná jsou probiotika, Colostrum, vitamíny, dostatečná rekonvalescence po infektech. Ještě bych se chtěla zeptat, dnes jsme byly na kontrole na alergologii, problémy dcery stále stejné, paní dr. dceři napsala Imunor, mám ale obavu, zda to vůbec je pro ni vhodné, podle toho, co jsem se dočetla, by neměla tento přípravek užívat. Prosím o Váš názor, děkui. Případně mi prosím poraďte, jaká probiotika, zelený ječmen pořídit? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, takto komplikovaný případ nelze řešit v poradně, prosím obraťte se na alergologii a popište jim své pochybnosti.

MUDr. Jindřich Lahovský
MUDr. Jindřich Lahovský

Specializace: Alergologie a klinická imunologie
Pracoviště: Ordinace pro alergologii a lékařskou imunologii, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: