Pozitivní infekční serologie

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Dcera-15 let, má opakovaně některé pozitivní výsledky u vyšetření infekční sérologie, kdy: Anti EBNA EBV IgG ELISA 317,0 U/ml Anti VCA EBV IgG 552,0 U/ml Anti VCA EBV IgM 45,7 U/ml Anti EA EBV IgG 8,2 U/ml dále: Anti CMV IgG ELISA 98,9 U/ml Anti CMV IgM ELISA 5,2 U/ml Borrelii měla v normě a to IgG 10,3 AU/ml, ale Borrelie IgM měla 35.6 AU/ml (zde je do 22, přesto bylo uvedeno negativní, je to v pořádku?) S těmito výsledky si zřejmě naše pediatrička neví moc rady, protože nás chtěla odeslat opětovně na ortopedii, kde jsem byla s dcerou na předchozím vyšetření kolen, které ji též bolí. Zde bylo zjištěno, že má dcera geneticky špatně rostlé čéšky. Výsledky, které jsme měly s sebou již předtím, byly stejné a zde lékař sdělil, že se nejedná o ortopedickou záležitost. Asi si paní doktorka z pediatrie nepřečetla lékařskou zprávu. Vyžádala jsem si doporučení na jiné vyšetření, tak nás poslala se objednat na revmatologii, jelikož má také opakovaně zvýšené ASLO: 346 IU/ml. Chtěla jsem Vás požádat o Váš názor, případně doporučení, jak v tomto případě postupovat. Přestože by se mělo jednat o podle výsledků o dříve prodělanou infekci, dcera téměř nemarodila, kromě drobného nachlazení přes zimu, tak se mi zdají výsledky docela vysoké. Zdá se mi v poslední době více unavená, chodí spát i odpoledne po škole na 2, někdy i 3 hodiny, někdy usne již kolem 17-18 a spí až do rána, než ji budím do školy (většinou v 6:10), stěžuje si na bolestivost v krku. Také malých kloubů a dlouhých kostí DK a kyčlí. Zejména pokud je chladněji, nebo náhodou stojí na chladném místě, jako je dlažba apod. Vím, že by se mohlo jednat o mononukleózu (byť prodělanou), ale nebylo by vhodné to třeba nějak přeléčit, třeba antibiotiky? Děkuji za Váš názor a poskytnuté informace. S pozdravem a přáním hezkého dne Ilona

Odpověď odborníka:

Výsledky sérologických vyšetření svědčí pro prodělanou infekci viry EBV a CMV. Co se týká boreliových testů, doporučuji provést tzv. western blot vyšetření pro potvrzení výsledků pozitivity IgM protilátek. Hodnoty ASLO má vaše dcera zvýšené, což může svědčit pro přítomnost streptokoka v těle (bolesti v krku a bolesti kloubů), proto bych doporučovala kultivační vyšetření (nos, krk) a podrobné ORL vyšetření k pátrání po zdroji infekce. Namístě jsou jistě i základní krevní testy (sedimentace, krevní obraz, biochemie), které nevím, zda byly u dcery provedeny. Domluvte se prosím se svojí pediatričkou.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: