Pozitivní nálezy

Dobrý den, prosím o diagnostický náhled, pokud je to možné, příp. nápad, o jaký systém. imunologický syndrom by se mohlo jednat. Laboratoř v roce: 2001: IgG/EBV-VCA 1:80 + aktivované CIK 5.62++ C3 složka komplement 0.71 (sníž.) C4 složka komplement 0.12 (sníž.) Antinukleární faktor ++ ANF buňky HEP2 1:80 + 2003: protilátky pANCA+ 2012: ENA (ANA) screen pozitivní AB/ds-DNA 14.00 IU/ml IgA 4.02 IgG 15.75 TSH 4.940 TSH 5.42 Anti TPO >1300 IgG/H. pyloripozit+++ IgA/H. pyloripozit+++ IgA 4.41 C3 složka komplementu 0.77 (sníž.) C4 složka komplementu 0.14 (sníž.) zralé T lymfocyty CD3+ 82 (zvýš.) CD3+/CD4+ 68 (zvýš.) T cytotoxické CD3+/CD8+ 15 (sníž.) CD3+ absolutní počet 2.89 (zvýš.) CD4+ absolutní počet 2.40** (zvýš.) IgG kravské mléko pozit. ++, v 2013: TSH 7.970 potr.alergeny: žitná mouka 2j, mléko IgG+++ 2014: Anti TPO Ab 162.48 Anti-TG Ab 5.81 Segmenty 0.427 2015: C3 komplement 0.67 g/l (sníž.) C4 komplement 0.12g/l. (sníž.) Je to vše proměnlivé, trvale snížené bývá C3 spolu s C4. Krom Euthyroxem kompenzované hypotyreózy mám ještě vitiligo a chronický zánětlivý proces v tráv.traktu, přičemž Crohova nemoc byla vyloučena, potvrzena jen mikroskopická kolitis. Případ je složitý s ohledem na gen.zatížení, potvrzena chromozom.translokace, kdy na část deletovaných krátkých ramének X je napojen kousek dlouhých ramének Y, čímž došlo k mutaci některých genů (SHOX,potvrzena Madelungova deformita atd.), některé zřejmě zodpovídají i za imunitu, je možné zde vidět souvislost? Vše konzultuji s různými lékaři, jsem v péči gastroenterologa. Děkuji za odpověď, přeji vše dobré...

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Ty výsledky by ve svém komplexu odpovídaly možnosti probíhajícího autoimunitního onemocnění, což může být jak ta kolitida, tak i ve své podstatě vitiligo, ale i do budoucna je zde možnost rozvoje nějakého dalšího autoimunitního procesu. Pozitivita protilátek na Helicobacter pylori znamená, že jste infekci touto bakterií prodělal ( stojí za žaludečními vředy a při tomto nálezu by měla být přeléčena antibiotiky. Samozřejmě zde může být souvislost s popisovanou genetickou zátěží.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: