Pozitivní protilátky

Dobrý den,prosím o radu,jsem Rh negativní,z plodovky mi bylo zjištěno,že miminko má taky Rh negativní a teď v 32.týdnu mi bylo z krve zjištěno,že mám pozitivní protilátky,doporučili za 4 týdny udělat další odběr a podle vysledků by se řešilo,co dál.Bylo mi od dr.řečeno,že pro miminko je to nebezpečné,hrozí prý poškození plodu,pokud prý budou další výsledky taky pozitivní,musím na vyvolání porodu,aby nebylo miminko ohrožené.Prosím o váš názor,děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při shodném Rh faktoru u matky i plodu se nemůže jednat o tzv. anti-D protilátky. Anti-D protilátky jsou klinicky nejvýznamnější, mohou nejčastěji způsobit těžké postižení plodu. Existují další typy protilátek, které se mohou v těhotenství tvořit a mohou být příčinou poškození plodu. Klinicky významné jsou např. anti-c , anti-K protilátky, a jiné. Další typy protilátek už mohou být klinicky nevýznamné. Tíže poškození plodu bývá různá, od zvýšení hladiny bilirubinu se vznikem žloutenky u novorozence, dále možný rozvoj těžké hemolytické anémie, až hydrops plodu při nejtěžším průběhu. Není důležitý jen typ protilátky, ale také titr protilátek (množství protilátek) a změny titru v čase. Jestliže se už nyní jedná o klinicky významný titr, bude se provádět další pravidelné sledování plodu, např. pomocí ultrazvuku. Pokud by došlo k významné změně titru při dalším vyšetření, bylo by skutečně nutné v zájmu plodu vyvolat porod. Při dalším odběru budete již ve 36. týdnu těhotenství, tedy i při vyvolání porodu nemusíte mít obavy kvůli nedonošenosti plodu.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: