Pozitivní protilátky v těhotenství

Dobrý den, jsem v 28tt. a moje krevní skupina je AB Rh neg. Při předchozí kontrole v rámci těhotenské poradny (cca před měsícem) mi byly zjištěny protilátky v krvi. Zpráva, kterou jsem z laboratoře obdržela obsahuje pouze konstatování "screening pozitivní" bez jakéhokoli dalšího upřesnění. Moje gynekoložka mi také nic nevysvětlila, pouze sdělila, že si mě budou hlídat, tj. dělat jednou měsíčně test na protilátky. Znepokojuje mě, že nevím, co to vlastně znamená, jestli to představuje nějaké riziko pro dítě a také riziko pro dítě v dalším těhotenství. Ještě bych ráda dodala, že poslední ultrazvuk mi byl dělán v 20 tt, od té doby nikdo nekontroloval, jestli se dítě správně vyvíjí. Bylo mi řečeno, že po porodu mi bude aplikován anti-D imunoglobulin. Nicméně vím, že někdy se aplikuje tato látka již před porodem, a to zrovna v 28tt. Nevím, jestli v mém případě by to bylo vhodné nebo ne. Můžete mi prosím poradit, na jakého odborníka se mám v této věci obrátit? Mám se znepokojovat, jestli moje protilátky v krvi nemají negativní vliv na dítě, zejména když mi v poslední době nebylo provedeno žádné ultrazvukové vyšetření? Mám požadovat aplikaci anti-D imunoglobulinu již teď? Ještě doplňuji, že první test na protilátky na počátku těhotenství byl negativní. Velice děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Normáolně se ultrazvuk provádí ve 30-32 týdnu není zde důvod proč by jej bylo nutno dělat dříve. Preventivně v průběhu těhotenství u žen, kde nejsou protilátky prokazatelné, je vhodné podat IgG anti-D také ve 28. týdnu těhotenství, dohodněte se s vaším lékařem. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: