Pozvolná ztráta hmotnosti

V posledních třech letech jsem zhubla z 66 na 61,5 kg, přiitom mi nepřijde, že bych nějak výrazně změnila jídelníček nebo začala nějak výrazně více sportovat. Úbytek váhy je pozvolný, určitá váha se drží třeba několik měsíců, pak se zase o trochu sníží. Dříve jsem tomu nepřikládala důležitost, ale teď už mě to začíná děsit. Léčím se se sníženou fcí štítné žlázy (kontrolováno, tam Ok), cukr v krvi mám v pořádku, krevní obraz také. Jen v posledních letech mě trápí podivné bolesti břicha, tak cca jednou za měsíc, někdy dříve, někdy déle, většinou při fyzické aktivitě, trvající cca 20-30 min, bolest zhruba uprostřed pod prsy, někdy se přesune do pravého boku, má to různý charakter. Byla jsem s tím na UZ břicha, nic nenalezeno, doktorka mi tvrdí, že to mám psychické. Může to souviset s úbytkem na váze? Může to být příznak rakoviny? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Ludmilo. Úbytek hmotnosti, který uvádíte, není nijak dramatický, ale samozřejmě stojí za dovyšetření. Funkce štítné žlázy tělesnou hmotnost rozhodně ovlivňuje. Vy se se štítnou žlázou léčíte. Hubnutí by mohlo znamenat zvýšenou funkci resp. příliš vysokou dávku léků obsahujících hormony štítné žlázy. Píšete nicméně, že po endokrinologické stránce vše v pořádku. Pak by to mohlo být tak, že předchozí - vyšší tělesná hmotnost souvisela s nedostatkem hormonů štítné žlázy, a po jejich doplnění se upravila (klesla). Pozvolné hubnutí může mít ovšem řadu příčin, které takto bez možnosti Vás vyšetřit neodhalím/nevyloučím. Podobné je to s bolestmi břicha, které popisujete. "Píchání v boku" při aerobním sportu ještě nemusí znamenat žádnou patologii - stává se to běžně např. při běhání, zejm. při nevhodné technice (pomáhá zvolnit tempo, prohloubit dýchání, nejíst před tréninkem, z dlouhodobého pohledu správné protahování a posilování mj. šikmých břišních svalů, nácvik břišního dýchání...). Příčiny ovšem mohou býr rozličné, ultrazvuk bohužel není schopen vyloučit všechny možné patologie. Z rakoviny ale strach nemějte. I když chápu, že máte obavy z vážného onemocnění, Vaše příznaky pro rakovinu rozhodně nijak typické nejsou (stejně tak Váš mladý věk) a s mnohem větší pravděpodobností Vaše potíže souvisí s nějakým jiným, třeba jen banálním problémem. Ani na otázku, zda hubnutí a bolesti souvisí či nikoliv, nemohu jednoznačně odpovědět - možné je obojí. Bylo by vhodné, abyste se obrátila na svého praktického lékaře. Zná Vás a historii Vašeho zdravotního stavu, má k dispozici výsledky provedených vyšetření, má možnost Vás vyšetřit, může doplnit další testy např. z krve, případně Vás doporučit k vyšetření specialistou (např. gastroenterologem), shledá-li to přínosným. Jen tak lze vyloučit rozličné příčiny hubnutí a bolestí břicha. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x