Prasklý meniskus a přetržený přední křížový vaz

Dobrý den, před rokem 02/15 jsem měla úraz kolene, dělám atletiku, trénuji 6x týdně, je mi 17 let. Skočila jsem přes překážku a špatně dopadla, při dopadu mi ruplo v koleni, s kolenem jsem nemohla moc hýbat a jela jsem do nemocnice, tam mě poslali na rentgen a řekli, že s tím nic nemám, dali mi dlahu a že za týden to bude dobrý. Problémy stále přetrvávaly a koleno mi dost nateklo, šla jsem s tím znovu do nemocnice a to několikrat po dobu asi měsíce a půl od úrazu. Stále mi trvdili, že je koleno jen pohmožděné a že to bude dobré, přitom jsem nemohla chodit bez berlí, a koleno bylo dost nestabilní, často se mi podlomovalo, nicméně asi po dvou měsících problémy pomalu ustávali a pak jsem i začala znovu běhat, přes léto to bylo dobré, ale na podzim se mi při běhu koleno znovu podlomilo a cítila jsem i rupnuti, brzy jsem to rozchodila a tak jsem s tím nikam nešla, to samé se mi ale od podzimu stalo asi ještě 5x nebo 6x buď při běhu, nebo na snowboardu a tak jsem se objednala na ortopedii. Na ní mi řekli, že to nejspíše bude prasklý meniskus a že bych měla jít na artroskopii. Tu jsem absolvovala 29. 2. 2016. Při operaci mi zjistili, že mám také utržený přední křížový vaz, ale že vlastně kousek narostl k tomu zadnímu, a že pokud by koleno bylo v pohodě, na plastiku bych nemusela jít. Nyní mám tedy něco přes 2 týdny po operaci menisku, a už chodim i bez berlí, jen se mi koleno zase občas podlomi a když si na něj zepředu zatlačím, tak to bolí a tak bych se chtěla zeptat, jestli je plastika v mém případě nutná, vzhledem k tomu že dělám atletiku. Četla jsem, že bych mohla mít ortezu, ale to bych opravdu nechtěla. A taky že bych později mohla mít artrózu kolene. A je pro mě docela důležité mít koleno úplně v pořádku, a tak by mě zajímal Váš názor, zda plastiku ano, nebo ne? Předem za Váš názor děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pokud chcete závodně sportovat tak je jediným řešením plastika předního křížového vazu. Na mistrovství republiky či diamantové lize nikdo s ortézou neběhá nejde to provádět vrcholově.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: