Prášky na ředění krve a alkohol

Dobrý den už týden beru prášky Stacyl 100mg na ředění krve po úrazu nohy. Budu mít menší oslavu tak se chci zeptat jestli můžu pít alkohol nebo aspoň s mírou ? Plicní embolie a ani tromboza mě nebyla diagnostikována, byl jsem na vyšetření na sonu. Děkuji za odpověď .

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Karle. Jak alkohol, tak lék Stacyl zatěžují játra, ale třeba také sliznici žaludku, proto se jejich kombinace nedoporučuje, existuje jisté riziko krvácení ze žaludeční sliznice. Je to samozřejmě i otázka dávky a frekvence užití. Jelikož jste neprodělal trombózu ani embolii a účinek acetylsalicylové kyseliny (obsažené v léku Stacyl) v prevenci případné trombózy v souvislosti úrazem resp. následným znehybněním je pochybný, myslím, že užívání Stacylu není ve Vašem případě nezbytně nutné (pokud není jiný důvod, jako např. obava ze srdečního infarktu, ale to ve Vašem věku nepředpokládám). Proto bych doporučovala Stacyl v den oslavy, den před a den po neužívat. A s alkoholem to samozřejmě raději nepřehánět. S pozdravem

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: