Pravidelné bolesti podbříšku a zad

Ráda bych poprosila o konzultaci. Dlouhodobě jsem měla problémy s bederní páteří (s esíčky), po porodu 2011 zhoršení, v polovině roku 2013 rehabilitace. Krátkodobé zlepšení. V září ale došlo ke změně typu bolesti. Prudká bolest se vyskytuje pouze v době mezi ovulací a menstruací. Zhruba 8-11x denně na 15-20 minut, kdy "chci umřít". Nepomáhá změna polohy, rozcvičení, nic. Ani analgetika - dopředu vzatý ibalgin 600, aulin v prášku, svalový relaxant Sirdalud. Bez reakce..Bolest prudce vystřeluje do pravého podbříšku (někdy taková intenzita, že musím poté na velkou) a do pravé nohy až ke koleni. V prosinci jsem otěhotněla a bolesti tím zcela vymizely, bohužel v 10. týdnu jsem potratila a během měsíce se bolesti vrátily v původní intenzitě. Byly mi udělány testy krve a moči (v rámci prevence), CT bederní páteře, vaginální ultrazvuk vaječníků a dělohy, hormonální profil (FSH, LH, prolaktin, estradiol, progesteron). Vše je v normě, nikdo problém za svou specializaci nenachází, tím to končí a já opět trpím. Dříve byly bolesti jen přes den, při různých činnostech i polohách, často se bolest objeví po vymočení. Tento měsíc už mě bolest budí i 2-3x za noc. Z ortopedie mi rovnou vystavili žádanku na ambulanci bolesti. To už mi přijde jako poslední štace, raději bych se dopátrala zdroje problémů. Máte "tip" čím by mé problémy mohly být způsobeny a jaká vyšetření si ještě vyžádat? Velmi děkuji za Váš čas.

Odpověď odborníka:

Eliško,
máte pravděpodobně silné bolesti, které jsou nepříjemné a omezují Vás, to chápu, nemáte však žádné vážné onemocnění, není důvod používat tak silná slova, kvůli bolesti se neumírá. Ptáte se na zdroj potíží. Předpokládám, že jím jsou uvedená esíčka neboť se blíže o lokalizaci bolesti nezmiňujete. Jedná se o skloubení mezi křížovou kostí a pánví. Tento kloub je dlouhý a omezeně pohyblivý, mívá tendenci k blokádám, což je zhoršení ještě i tak malé hybnosti kloubu. Tyto bolesti se mohou šířit do kolene, nejčastěji po zadní straně stehna a také do podbřišku. Stejně tak i problémy kyčelního kloubu se mohou šířit do kolene i do třísel. Nevím jestli jsou Vaše kyčle omezené nebo je pohyb volný.
Blokády esíček jsou nejčastěji sekundární nebo funkční. Sekundární znamená, že prvotní příčina je jinde, nejčastěji jsou problémy s bederní páteří (což udáváte) ve smyslu zablokování kloubů obratlů nebo výhřez (ten byl u Vás vyloučen na CT) anebo s kyčelním kloubem- artrozy a omezení hybnosti. Funkční znamená, že struktury kloubu a okolí jsou normální a bolesti vyvolávají špatné pohybové stereotypy (špatné sezení, stání, manipulace s břemeny apod.). Pokud problém trvá dlouho charakter bolest se může měnit a přidávají se další potíže a mění se i psychika člověka. V těhotenství potíže ustoupily, neboť vlivem hormonů je v graviditě pánev volnější a tím pádem se esíčka neblokují.
Stran diagnostiky bych doporučila, pokud nebylo provedeno Rtg zacílené přímo na "esíčka", kde se dobře posoudí případné artrotické změny. Lze udělat i CT cílené na "esíčka", ale je to větší ozáření nebo event. MRI "esíček". Volila bych je až v případě nálezu na Rtg k upřesnění. Pokud lékař zjistil omezení v kyčelních kloubech event. provést i Rtg kyčlí.
Pokud by tato vyšetření byla v pořádku, znamená to, že nejde o nic vážného a pravděpodobné jsou funkční potíže. Soustředila bych se poté zejména na terapii. A to můžete již teď. Proti bolesti bych doporučila Indometacinové čípky pokud nemáte hemorhoidy nebo poruchu srážení krve, užívají se jen 1x denně na noc. Jsou silnější než Brufen a hlavně působí mnohem déle, umožní Vám tak se vyspat. Léky na uvolnění svalů nejsou dlouhodobě vhodné. Vzhledem k pravděpodobnosti, že dlouhodobá chronická bolest ovlivňuje již Vaši psychiku, stálo by za zvážení využít i antidepresiva na pár měsíců. Dokáží ovlivnit vnímaní bolesti a myslím si, že je to u Vás potřeba. Ty co netlumí se užívají ráno a druhá skupina s lehce tlumivými účinky se bere na noc. Dají se kombinovat i s Indometacinem a podstatně zlepší kvalitu spánku. Pokud se berou dle rady lékaře není riziko závislosti, nasazují i vysazují se postupně. Jejich výběr bych nechala na Vašem ošetřujícím neurologovi. Některé základní může předepsat i praktický lékař. Pozor na lexaurin a neurol, ty jsou nevhodné pro krátkodobé působení a riziko závislosti (působí spíše na úzkosti, ne na deprese a neovlivní bolest).
Co se týče Centra bolesti. Je pravděpodobné, že tam dostanete ješt silnější léky a obstřiky. Bude se odstraňovat bolest ne příčina potíží. Moc terapie jste zatím nevyzkoušela, s Centrem bolesti bych proto ještě vyčkala.
A nejdůležitější je intenzivní event.i opakovaná rehabilitace. Nevím jak probíhala Vaše předchozí. Důležité je zejména cvičení s fyzioterapeutem a Váš aktivní přístup. To co Vás fyzioterapeut naučí by jste pak měla doma pravidelně denně cvičit, aby jste snížila riziko opakování potíží. pokud budete k rehabilitaci přistupovat pasivně způsobem, že někdo to oddře za Vás, nikdy to nebude úplně v pořádku.
Hlavní je už tolik nepátrat, ale věnovat se odstranění potíží.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+18 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: