Přechod ?

Dobrý den,je mi 43 let-děti nemám,začaly mi letošním rokem problémy s menstruací.Leden a únor vynechala,pak v březnu po Agolutinu se za 4 dny dostavila,po odběrech zjištěn Prolaktin 46 a nasazen Dostinex(2 tabletky na měsíc léčby),poté se cyklus pravidelně dostavoval 18.5.,15.6.,14.7.,17.8.(2015) a od té doby nic....Byla jsem na kontrole na endokrinologii kde se léčím s autoimunitní hypotyreitidou(kompenzována),TSH 0,5.Endokrinoložka nabrala i Prolaktin(lehce hraniční)-24.3,FSH 80,7!!!,LH 36,1,Testosteron 1,18 a SHBG 112.Vypadá to tedy na přechod?Cytologie byla v v dubnu v pořádku..Jak se pak pokračuje ve vetšině případů dále?Substitucí,antikoncepcí nebo bez léčby-jen léky na kosti,atd...?Předem vám velice děkuji za odpopvěď,s pozdravem a přáním hezkého dne :)

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Zvýšená hladina prolaktinu jako i porucha štítné žlázy mohou ovlivňovat pravidelnost menstruačního cyklu. Vysoké hladiny FSH jsou první známkou nastupující menopauzy, Hodnota 80 jednotek je poměrně vysoká. Rovněž je zvýšena hladina LH. Další postup je naprosto individuální a záleží na tom, zda má žena návaly, zcela nepravidelné krvácení apod. Pokud se ovšem o nasazení substituční léčby uvažuje, má to význam právě nyní, do 3-5 let od menopauzy. Režimů léčby je poměrně mnoho, mimo rámec této korenspondence. Léčba by se měla nastavit skutečně individuálně, proto Vás odkáži na Vašeho gynekologa.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: