Přechod na jinou antikoncepci

Od 18 ti let užívám antikoncepci Chloe, byla mi nasazena, protože jsem nedostávala pravidelně menses. První menses se dostavil až v 17 ti letech po vyšetření na dětské gynekologii v Motole, další menses už se ale nedostavil, proto od té doby beru antikoncepci. S Chloe jsem neměla od začátku vůbec žádné problémy. Nyní se tato HA přestala vyrábět a lékařka mi napsala Minervu. Upozornila mě že v prvním roce užívání budu mít zvýšené riziko trombózy, v prvních 3 měsících užívání se může vyskytovat dlouhodobé špiněni nebo delší menses, zhorší se mi pleť a může mě bolet v podbřišku a prsa. Toto se mi příliš nelíbilo, proto jsem se dotázala zda by nebylo lepší HA úplně vysadit a používat jen nehormonální antikoncepční metody. Lékařka mi toto řešení nedoporučila z toho důvodu že bych po vysazení měla menses nepravidelně a dlouho bychom prý cyklus dávaly do normálního stavu. Jak se toto tedy řeší když už antikoncepci nebudu chtít? Jak se mi zpravidelní cyklus, když jsem ho sama od sebe nikdy pravidelný neměla a řešila to u mně právě antikoncepce? Poslední dobou se mi příliš nezamlouvá neustále do sebe cpát uměle hormony, proto bych chtěla vědět co mě čeká až HA vysadím? Předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Bohužel nevým, jak vám můžu poradit, protože nemám k dispozici všechna diagnostická vyšetření, která u vás byla provedena.

Pokud se v rodině nevyskytuje žádné trombotické onemocnění, vy sama nekouříte a máte pravidelný pohyb, antikoncepci bych nevysazovala.

MUDr. Věra Kuralová
 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: