Přechozená mononukleóza,následky

Už rok bojuji s nemocemi.V roce 2014 jsem ležela celý listopad a prosinec a kousek ledna se spálovým bacilem.Měla jsem stále peniciliny,které mi ale nepomohli a snad ani nezabrali.Dělali mi testy a zjistili že mám zvýšené Aslo,zvýšené jaterní testy a že jsem prodělala mononukléozu.Nevím o tom,že bych někdy mononukléozu měla a vzpomínala jsem a přišla na to že v roce 2014 v březnu jsem byla strašně unavená a opět jsem ležela a brala penicilin(nezabral ani tehdy) Nikdo neřešil že jsem něco takového prodělala a začali mi píchat pendepon,který mi také nezabral v průběhu léčby jsem znovu onemocněla.Momentálně mi nic nedávají,ač jsem i tak stále nemocná.Nikdo nic neřeší.Jsem ale hrozně slabá,mám pocit že se mi i hůř dýchá a při větší zátěži jsem hrozně unavená a při psychickém vypětí jsem přecitlivělá.Přitom jsem takové stavy nikdy neměla.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Ano, je skutečně možné (nikoliv však jisté), že v r. 2014 jste prodělala infekční mononukleózu pod obrazem "anginy". Diagnostika infekční mononukleózy (IM) není úplně snadná a stává se běžně, že je tato choroba diagnostikována až zpětně. I pokud by ovšem tato diagnosa byla potvrzena včas, nic zásadního by se nezměnilo. Léčba infekční mononukleózy je totiž vlastě jen podpůrná. Někdo se z IM zotaví rychle, ale jiný pociťuje její následky ještě dlouhé měsíce po jejím prodělání, nejčastěji právě jako únavu či oslabení imunity. Takto po internetu však nemohu jednoznačně posoudit, jestli potíže, které popisujete, souvisejí s ev. prodělanou IM. Nepíšete přesně, jak jste "stále nemocná", a já Vám takto tudíž těžko poskytnu konkrétní radu. Slabost a únava jsou zcela nespecifické potíže, tedy mohou být příznakem mnoha různorodých chorob nebo stavů. Bylo by vhodné vyhledat lékaře, která zná Vás a Vaši zdravotní historii - tedy Vašeho praktického lékaře/lékařku, a s ním Vaše potíže konsultovat. Lékař provede celkové vyšetření a rozhodne, jakým směrem se dále ubírat. Dopřejte si dostatek odpočinku, snažte se o zdravou životosprávu, stravu doplňte vitaminy. Přeju, ať se potíže brzy upraví.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: