"předávkování" vápníkem

Dobrý den, babička již několik let užívá denně sáček Protelosu na dovápnění kostí. Za poslední dva měsíce byla několikrát hospitalizována v nemocnici s kolapsovým stavem, zmateností, bolestmi hlavy a nohou. Původní diagnoza zněla lehká mozková příhoda, tu však vyloučili po CT vyšetření. Z laboratorních vyšetření vyplývá vysoká hladina vápníku v krvi. Paní doktorka vyslovila závěr, že vše naznačuje předávkování vápníkem, což uzpůsobuje její problémy. Chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby vyšší hladina vápníku způsobovala kolapsy a především zmatenost (mluví z cesty, nepamatuje si, nepoznává rodinné příslušníky, se kterými denodenně žije, atd..), přijde mi to poněkud zvláštní. Je jí 78 let, před lety prodělala slabou mrtvici a infarkt bez zjevných následků, jinak je celkem v pořádku. Měli bychom žádat ještě nějaké další speciální vyšetření? Předem děkuji za odpověď, přeji hezký den. Jitka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jitko! Vyšší hladina vápníku v krvi skutečně může vést k různým poruchám včetně popsaných. Není obvyklé, aby se hladina zvedla kvůli vyššímu příjmu. Na vině je častěji dzsbalance hormonálního systému, který hladinu vápníku v krvi reguluje jeho přesunem z kostí a do kostí. Konsultujte s lékařem, snad by nebylo od věci endokrinologické vyšetření.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: