Předčasná menstruace-špinění

Nedávno jsem měla jednodenní ''menstruaci'' provázenou spíše špiněním, krev mi tekla jen málo, spíše jsem měla výtok zbarvený do hněda. Stalo se to po sexu s přítelem a také 10 dní před očekávanou menstruací. Tu jsem měla dostat včera ale zatím nic, ale mám ji nepravidelnou, vždy se mi zpozdí o 2-3 dny a myslím si, že v mém věku (16) je to celkem normální. Chci se zeptat, čím mohlo být to špinění způsobené, jestli to nemá něco společného s těhotenstvím a jestli to nemohlo způsobit i to, že jsem v tu dobu měla roupy. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Moniko, ve vašem věku ještě můžete mít nepravidelnou menstruaci, i když rozdíl 2-3 dny značí celkem pravidelný cyklus. Špinění, které jste měla po pohlavním styku může souviset právě s ním a nejedná se o krvácení jako při menstruaci. Je to normální, ale pokud by se krvácení objevovalo po každém pohlavním styku, tak je vhodné zajít na gynekologii na vyšetření. Přibližně v půlce cyklu, t.j. cca 9-14 dní před očekávanou menstruací má většina žen ovulaci. Při ovulaci dochází k uvolnění vajíčka z vaječníku a dochází ke změně hormálních hladin v těle ženy. Některé ženy cítí v tu dobu bolest v podbřišku, která může připomínat menstruaci, nebo to může být bolest na některé straně podbřišku a některé ženy při ovulaci špiní, či lehce zakrvácejí. Je to normální a může (ale nemusí) se to opakovat každý měsíc. Roupy na krvácení z pochvy vliv nemají. Pokud zatím miminko neplánujete, tak se určitě dostatečně chraňte před otěhotněním. Mějte se hezky.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x