Předkožka dvouletého

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to ve skutečnosti se stahováním předkožky u malých chlapcu. Prvorozenému synovi jsem od cca dvou let zkoušela velmi opatrně stahovat- nikdy se mi to nepodařilo. Při močení se předkožka naplnila do "kukly", ale jiný problém nebyl. Ve třech letech absolvoval léčbu Triamcinolon mastí- bez zlepšení a poté zákrok na urologii "odlepení" předkožky "sondou". Následoval týdenní horor v podobě máčení v řepík. odvaru a stahování a pravidelné bolesti při močení. Chtěla bych se tomuto vyhnout, ale dvouletému synovi se mi také nedaří- po delším koupání v teplé vodě- předkožku nijak zvlášť uvolnit. Ve více odborných článcích jsem četla, že není duvod malým chlapcum jakkoli manipulovat s předkožkou s tím, že se postupně sama uvolní. Lékař mi to u staršího syna vyvrátil a tvrdil, že se samo nic neuvolní a časem muže problém narustat. Ovšem uvedený zákrok v mých očích hraničí se sex. násilím. Co dělat? Jak předkožku synovi čistit? Podotýkám, že nikdo v rodině neměl problém se zúženou předkožkou. Mockrát děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Libuše. Neexistuje způsob jak vyčistit neuvolněnou předkožku. otázka je jestli to je skutečně potřeba. V současnosti jsme daleko konzervativnější. vyšší riziko představuje zejména situace, kdy se v předkožkovém vaku hromadí maz - pak by to uvolnění asi bylo potřeba. U dvouletého chlapce bych doporučoval pouze šetrné stahování a šetrné vymývání. Při přeschnutí olupování kůže doporučujeme promazávání indiferentní mastí jako je např. Infadolan, či šetrná dětská kosmetika. Budete-li potřebovat přijd´te se ukázat na TH kliniku na Kalovo náměstí v Praze. S pozdarem Zdeněk Dítě

MUDr. Zdeněk Dítě, F.E.A.P.U
MUDr. Zdeněk Dítě, F.E.A.P.U

Specializace: Dětská urologie
Pracoviště: Urologická klinika VFN a 1. LF UK,
TH klinika

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: