Předkus

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat ohledně dcerky a jejího předkusu a závislosti na dudlíku. Je jí 2,5 roku a vůbec se nám nedaří zahodit dudlíka. Už jsem to zkoušela dvakrát za poslední měsíc vždy večery za sebou, ale ona tak strašně brečela, vždycky dvě hodiny a poslední den se úplně zalykala a nemohla se nadechnout, že jsem neměla to srdce dál ji trápit a dudlíka jí zas dala. Problém asi je, že dudlá celou noc a jak jí dudlík vypadne, vydrží bez něj max. hodinu a pak se vzbudí a brečí a bez něj nesune. Jenže začíná mít předkus, už má horní zoubky tak půl cm před spodními a přestává se mi to líbit a začínám být trochu zoufalá a nevím jak dál,tak se chci poradit, co dál dělat, jestli prostě dudlík násilně sebrat a zahodit a víc nedat ten strašný a brek vydržet nebo ještě počkat až ho bude chtít zahodit sama? Ještě moc nemluví, takže nějaké vysvětlování je zatím k ničemu, protože když jí řeknu, že ho dáme třeba ptáčkům do krmítka pro jejich miminka, jen zakroutí hlavou a uteče s ním. Bojím se, že bude mít zoubky křivé a ošklivé a to bych teda nerada. Zatím je křivé nemá, jen ten předkus. Dědičné to asi nebude, nikdo v rodině předkus nemáme. Tak z toho mám trochu strach, k naší paní zubařce jdeme až v půli prosince. Co tedy poradíte? A vyrostou i ty druhé potom stejně v předkusu jako ty první, budou mít stejný základ? Nebo je nějaká naděje, že se to ještě srovná po zahození dudlíka a druhé nebudou v předkusu nebo dokonce křivé? Děkuji mnohokát za odpověď a přeji hezký den. M. Vondrová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, předkus může mít dvě příčiny. Buď v "kosti" - horní čelist je větší nebo dolní menší. Nebo v nepoměru tlaku rtů a jazyka ( ovlivňuje dudlík). Ve Vašem případě je problém nejspíše v druhém, ale možná v kombinaci obou. Vada se s největší pravděpodobností na stálé zuby nepřenese (pokud je v zubech a né v kosti)...pokud nebude dudlat ještě v 6 letech. Dítě se dudlíkem uklidňuje a hledá matčinu blízkost. Řešení je elegantní. Společné spaní s dítětem v jedné posteli po pár týdnů, dokud se bude cítit samo a v ohrožení. Lehnete si s ním (alespoň se více prospíte), řádně ho obejmete a až do rána. Časem budete vysazovat nebo jen spát ve stejné místnosti, poté světlo z lampičky, pak už bude stačit, že Vás najde ve vedlejším pokoji. Zároveň dejte pozor na "náhradu" v podobě palce! V každém případě navštivte svou zubní lékařku, nebojte se zavolat a objednat se dříve, extra návštěva není jen pro bolest, ale i pro problém. Kdyby se jednalo o něco jiného než jste třeba diagnostikovala Vy nebo "kostní" variantu předkusu. S pozdravem

MDDr. Stanislav Kárník
MDDr. Stanislav Kárník

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Soukromá praxe MDDr. Maxima Komleva, zubní lékař 

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: