Přednádorové změny na děložním čípku

Dobrý den, v listopadu jsem byla po 2 špatných výsledcích z cytologie poslána na konizaci LEEP. Vyšla mi biopsie že v blocích č.1 4 a 6 jsou zachyceny v transformační zóně středně hrubé až hrubě dysplatické dlaždicové epitely CIN2, CIN3 (HSIL), invazi do stromatu neprokazujeme v blocích č1 a 4 dysplatický epitel zasahuje do endocervikální resekční plochy, v ostatích nezasahuje. Místy jsou v dysplatickém epitelu četné koliocytární elementy. Chudý materiál tvořen cervikálním endometriem, z části desintegrovaným a hlenem, dysplatický epitel neprokazujeme. Byla jsem objednaná 3 měsice po zákroku do poradny v nemocnici tam mi pan doktor řekl, že mi objedná na zákrok ještě jednou neboť tam ještě něco z nálezu zůstalo a chce mít 100% jistotu, že odstranili vše. Jsem z toho drobet zmatená, jak moc je ta biopsie zlá?Mám se obávat nejhoršího a to rakoviny? Taktéž mi bylo doporučeno očkování z důvodu snížení recidivy tohoto bujení. Nikde jsem na stránce své pojištovny (OZP 207) nenašla jestli něco na případnou vakcinaci žen nad 13 let aspoň přispívá. Partnera mám stálého už 2 roky a nikdy jsem takové komplikace neměla.Je mi 24 a děti nemám. Děkuju

Odpověď odborníka:

dobrý den, biopsie není zlá- histologický nález co píšete říká , že rakovinu nemáte , jen zánětlivé změny, které se za určitých okolností mohou zhoršit a vést někdy v budoucnu k rakovině. ale pozor ta pravděpodobnost je fakt malá. aby byla nulová chce váš lékař zopakovat - nebo chceteli dokončit. je popisováno že v jednom místě zánětlivé změny jdou i do okraje bločku , tedy výkon se nepovedlo provést až do nezánětlivé tkáně. na výkon bych šel. očkování - vakciny Silgard , Cervarix - pojišťovny hradí skutečně jen preventivní očkování 13 letým dívkám , i chlapci jsou diskriminováni. to je o prevenci , před započetím pohlavního života . nepíšte zda jste byla testována na HPV virus - v případě pozitivity pro Vás očkování nemá prakticky význam, i když se zvažovalo že by vakcíny mohly i HPV pozitivitu léčit , ale přesných informací je málo . koukněte na stránky výrobce ( spíše Cervarix , firma GSK), mají dobré promo pro pacienty , najděte diskuzi či adresujte dotaz tam a sama se rozhodněte zda za vakcinu chcete nějakou korunu utratit. já bych si ji koupil.

MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA
MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Medic Centre s.r.o.,
Gynekologicko porodnická klinika 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: