Přední křížový vaz - koleno

Dobrý den, rád bych se položil dotaz ohledně mého dlouhodobého problému s levým kolenem. Aktivně sportuji (fotbal, lyže, běh, fitness a další) a po delší čas jsem docházel na ortopedii s bolestí v koleni (píchání v koleni po čéžkou). Po rehabilitacích, které nezabraly jsem byl téměř po dvou letech poslán na MR, kde bylo v závěru psáno: - ruptura předního rohu laterálního menisku s paramenisceálními cystičkami; - kontuzní edém nebo parciální ruptura dorzolaterálního snopce předního zkříženého vazu. Problém samozřejmě přetrvával a tak jsem přes léto 2015 byl objednán na ASK, které jsem prodělal v říjnu 2015, po které mi bylo zděleno, že mám uvolněný křížový vaz; zbytek kolene včetně menisků zdravý. Ze zprávy z kontroly po operaci (doslovný přepis): ASK Dg.: Laesio LCA part. Enthesopathia lifg. patellae l. sin. ASK op.: Shaving IP, laesio LCA part. genus l. sin. Byl proveden klasicky převaz a provedena punkce 40 ml. hemorag. tekut. Nyní je to přes 3 měsíce po operaci a při protahování předního stehenního svalu viz obrázek cítím v koleni "pnutí". Nestabilita kolene nebyla dá se říci nikdy zaznamenána, možná proto trvalo tak dlouho, než byla odhalena příčina (ASK, do té doby podezření pouze na menisky). Rád bych poprosil o nějaké cviky, popř. vysvětlení, jak se nyní může koleno chovat. Zatím jezdím na rotopedu, vyhýbám se dřepům, svalstvo je pevné. Předem děkuji za odpověď, Martin

Odpověď odborníka:

Dobrý den. S rehabitací v tomto případě je nutno se obrátit na nejbližší rehabilitační zařízení, fysioterapeut Vám vysvětlí cviky a bude Vás kontrolovat. Bolesti v přední části koelen budou způsobeny postižením vazu v oblasti čéšky a někdy pomá i fysikální léčba magnet či laser. Dřepy bych v tomto případě nedoporučoval.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x