Prednison

Už 8 měsíců se léčím s nefrotickým syndromem.Nyní užívám Prednison 20 mg denně.Je možné,že mi po Prednisonu hodně padají vlasy? Děkuji za odpověd´

Odpověď odborníka:

Ano, Prednison je lék se širokým spektrem působení a i když jde o lék nenahraditelný a leckdy život zachraňující, jeho nežádoucí účinky při dlouhodobém užívání jsou četné. Vypadávání vlasů k těmto nežádoucím účinkům patří. Zkuste se poradit se svým ošetřujícím lékařem, zda by nebylo možné mírně snížit dávku Prednisonu - prioritou ovšem musí být léčba nefrotického syndromu. Pokud není vyhlídka na vysazení či snížení dávky Prednisonu (leckdy je skutečně nutné užívat Prednison dlouhodobě nebo trvale), můžete zkusit některé vitaminové doplňky (s obsahem vitaminů skupiny B, panthenolu, zinku) či lokální přípravky (šampony, vlasová tonika) určené k podpoře růstu vlasů. S konkrétním přípravkem Vám poradí v lékárně, nicméně proberte prosím s nejprve Vaším lékařem, zda je tento přípravek ve Vašem případě vhodný.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak vyzrát na gynekologické záněty
Články: Jak vyzrát na gynekologické záněty
Infekce a záněty ženských...
Sexuální mýty — společný orgasmus a velikost penisu
Články: Sexuální mýty — společný orgasmus a velikost penisu
Naše sexualita a sexuální...
Kolorektální karcinom
Články: Kolorektální karcinom
Kolorektální karcinom je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Varikokéla – mužská příčina neplodnosti
Články: Varikokéla – mužská příčina neplodnosti
Jedná se o rozšíření žil...
Kůže nemusí zežloutnout jen z virové hepatitidy
Články: Kůže nemusí zežloutnout jen z virové hepatitidy
Když se řekne žloutenka...
Braní drog zvyšuje riziko přenosu infekčních chorob
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: