Prednison - tmavá průjmovitá stolice a krev ve stolici

Dobrý den, paní doktorko, obracím se na Vás s následujícím dotazem: Na dovolené v Černé Hoře jsem onemocněla a po návratu domů mně byl diagnostikován akutní zánět průdušek. Byl mně předepsán Erdomed a Fromilid. 4. den při užívání těchto léků se mně na zádech (mezi lopatkami) objevila ohraničená svědivá vyrážka. I po využívání léků trval dusivý nárazovitý kašel s bolestí za hrudní kostí a zhoršeným dýcháním. Obvodní lékařka mně odeslala do plicní ambulance - RTG plic v pořádku, předepsán Prednison, Helicid a Flixotide Diskus. Již po prvním dni užívání Prednisonu 20 mg (předepsán na 6 dní s dávkováním 0-1-1/2, 1-1/4-0, 1-0-0, 1/2-1/4-0, 1/2-0-0, 1/4-0-0) se mně objevila krev ve stolici. Mohl toto způsobit lék Prednison? V příbalovém letáku jsou takové nežádoucí účinky uvedeny s tím, že pokud dojde k takovým projevům, má se lék okamžitě vysadit. Navíc po užití mám pocit, jako by mně "tuhnul" obličej. Nebyla v mém případě vhodnější léčba jinými léky? Děkuji předem za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den jestli se objevila ve stolici čerstva krev, tak to by nemelo byt vyvoláno Prednisonem, může být opříčinou hemeroidy...jestli stolice byla tmavá až "černá"tak je možné že se Prednison mohl spolupodílet. nevím, jestli neužíváte léky na bolest na bazy aspirinu, nebo ibuprofenu.. jestli je to tak, určitě vyhledejte lékaře. také nevím, jestli jste neptrpela na vředovou nemoc žaludku? Bohužel k léčbě Vašeho lékaře se nemůžu vyjádřit, nakolik jsem neměla možnost vidět rtg pic a spirometrii (jestli Vám byla provedena). S pozdravem

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: