Prednison, způsob užívání a kombinace s antihistaminikem

Dobrý den, snažíme se o druhé miminko a v uplynulém roce jsem 2x po sobě v 8.tt potratila. Lékařka mi předepsala Prednison 5 v dávkování 1 - 0 - 0. Vím, že Prednison se má brát nejlépe ráno a po jídle. Chci se ujistit, že nedělám chybu. Aktuálně tabletku užívám ráno, když vypravuji syna do školky, před 8 hodinou. Tak brzy ale nejsem zvyklá snídat, beru jej tedy nalačno. Je to chyba, může to snižovat jeho účinek? Problémy s tím nemám. Snídám až v průběhu dopoledne. Bylo by tedy lepší užívat Prednoson až po této pozdní snídani, přestože to není vysloveně "ráno"? Druhý dotaz v souvislosti s Prednisonem. Už 4 roky se léčím s chronickou kopřivkou, nyní v klidové fázi, beru 1/2 tablety Xadosu či Zyrtecu denně. Myslíte, že léčba současná léčba Prednisonem by mohla stačit a Xados mám zkusit vysadit? Lze Prednison s antihistaminiky případně kombinovat? Děkuji za rady.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. S prednisonem je spíš problém, že výrazně zvyšuje produkci kyselin v žaludku a zvyšuje sklon ke vzniku žaludečních vředů, proto je žádoucí ty kyseliny naředit jídlem. Krom toho byste měla užívat lék proti vředům, například Helicid či obdobný lék, protože to riziko komplikací z prednisonu je docela značné. DOporučení užívat prednison ráno pramení ze snahy v léčbě kopírovat přirozený rytmus kortikoidních hormonů v těle. Pokud to berete ve svém rytmu, asi nic nezkazíte. Prednison je ve svém účinku silnější lék, než Xyzal atp., ale často se dávají společně.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bechtěrevova nemoc
Články: Bechtěrevova nemoc
Bechtěrevova choroba neboli...
Rakovina plic a CHOPN: rozdílné choroby se stejnými příznaky
Články: Rakovina plic a CHOPN: rozdílné choroby se stejnými příznaky
Plicní nádory jsou smutným...
Vysoký nitrooční tlak nemusí znamenat zelený zákal
Články: Vysoký nitrooční tlak nemusí znamenat zelený zákal
Přestože vysoký nitrooční...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Roupy
Články: Roupy
Roupy, oxyuriáza neboli...
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Deset příčin chronického průjmu, které nesouvisí s infekcí
Články: Deset příčin chronického průjmu, které nesouvisí s infekcí
Průjem máme párkrát do roka...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: