Přehání nebo ne?

Dobrý den,můj 49 letý přítel si neustále na něco stěžuje, i když je v podstatě zdravý.Jen chodí na pravidelné cevní kontroly kvůli zvýšenému cholesterolu a kvůli zvýšenému tlaku,který je v poslední době zcela normální. Ale čím dál víc na sobě hledá něco,co by měl léčit.Např. ho pobolívá hlava a vezme si Panadol (má vybočenou krční páteř,a ví,že je to od ní,ale stejně přemýšlí co ještě by to mohlo znamenat), nahmatá si malý pupínek,který je tak tak vidět a chvilku svědí - už mě na to upozorňuje.Nedávno jsme měli k obědu kachnu se zelím a knedlíkem, a 2x byl měl řidší stolici - už byl zase nervózní,co mu zase je a o ničem jiném nemluvil - ostatně jako vždycky.No a včera jsme k večeři měli pepřenky (ryby v oleji) a v noci dostal hrozné křeče,celý den polehával a nechtěl se skoro ani obrátit na bok.Dnes ráno je to prý už lepší,ale vidím,že pořád nad něčím mudruje a tvrdí,že ho v břiše ještě píchne tam nebo zase jinde.A tak je to se vším, s každou maličkostí, které si ostatní ani nevšimnou.Já už ale sama nevím, co u něj znamenají křeče - jestli je má opravdu hodně silné, nebo je to něco dost nepříjemného,kdy mu ty pepřenky vlastně po léčbě antibiotiky náhodou nesedly atd. atd. Chtěla bych Vás tedy poprosit o radu nebo vysvětlení,které by si přečetl i on a řídil se jím. Já už si nevím rady. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z toho, co píšete se zdá, že Váš partner si říká o pozornost. Může v tom samozřejmě hrát roli i jeho věk a možná tedy i nějaké pochybnosti o sobě a svém zdravotním stavu v souvislosti se stárnutím. Přesto, že to, co se s ním děje tedy nemá přímo fyzický původ - nebo se to zdá jako velmi přehnaná reakce, snaží se tím asi sdělit něco, co si ani sám příliš nepřipouští. Asi by stálo tedy z Vaší strany tomu věnovat pozornost a zjistit, co se s partnerem vlastně děje po psychické stránce. Tím vůbec nechci říct, že by měl být nějak nemocný, spíš se asi jedná o nějaké přirozené stádium, se kterým se prostě jen momentálně obtížně srovnává. Samozřejmě to může být celé trochu jinak, takto na dálku se to těžko určuje, ale myslím, že tím, že partnerovi budete věnovat pozornost a pokusíte se přijít na to, co s ním je, nic nezkazíte (není samozřejmě úplně vhodné to dělat příliš invazivně, ale spíš tak nějak pozorovat a možná se opatrně ptát). Držím palce Zdravím Petr Klimeš

Mgr. Petr Klimeš
Mgr. Petr Klimeš

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychoterapie Mgr. Petr Klimeš, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: