Prekanceróza a hpv

Dobrý den paní doktorko, mám na Vás prosím dotaz. Je mi 32let a mám 8 měsíců po druhém porodu. Nyní jsem byla objednána na vložení tělíska, které se odložilo po zjištění prekancerózy na čípku. Proběhla biopsie, ale výsledek bohužel až za 14 dní. Jsem trochu zmatená. V těhotenství mi byl zjištěn virus HPV a následně po několika vyšetření upraveno, že jsem se musela s virem vyrovnat ještě před druhým otěhotněním. S dcerou,(první porod 2010 )bylo vše v pořádku. S manželem jsme si 100% věrní. Nechápu, kde jsem k viru HPV mohla mezi prvním a druhým těhotenstvím přijít, při těhotenství se synem jsem se tedy s virem vyrovnala a ted 8 měsíců po porodu jej tedy opět mám. Jestli to tedy chápu dobře, že když mám prekancerózu, musím mít i vir HPV?? Je možné, že jej na mne neustále přenáší manžel? Nebo, že si jej třeba nesu v těle už z předešlého vztahu 5let zpátky (tam mi partner věrný určitě nebyl). Doporučila byste mi prosím konizaci čípku i při CIN1, ale bojím se vyššího CIN, neboť, dle gynekoložky změny viditelné nejsou, proto se domnívám, že postiženy jsou hlubší vrstvy. A měl by se tedy nějak pro jistotu přeléčit i manžel, aby to na mne po konizaci nemohl opět přenést?Omlouvá se za tak dlouhý dotaz, ale asi jsem zjistila, že jsem hypochondr, protože nemyslím na nic jiného, než na rakovinu a že se nedožiji dospělosti svých dětí. Předem děkuji a ještě jednou se omlouvám. S pozdravem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vir můžete mít z předešlého vztahu, neboť vir může dlouhodobě v organismu přetrvávat, než začne způsobovat zdravotní obtíže. U CIN 1 není konizace nutná, zejména v situaci, kdy byste uvažovala ještě o dalším těhotenství, vyšší stupně CINu určitě nechte odstranit konizací. Nemějte černé myšlenky, CIN 1 rakovinu neznamená a může dojít zcela k spontánnímu uzdravení tkáně čípku. Nutností jsou ovšem pravidelné kontroly. Pokud nejsou na čípku patrné známky dysplazie, je zcela nepravděpodobné, že by se mělo jednat o těžké stupně CIN, tedy CIN 2 a 3.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak správně ošetřit puchýř
Články: Jak správně ošetřit puchýř
Odřely vám nohy nové boty...
Zničený chrup jako následek nedostatečné výživy
Články: Zničený chrup jako následek nedostatečné výživy
Nadbytečné kilogramy trápí...
Díky pravidelnému dárcovství krve zjistili panu Jaroslavovi rakovinu včas
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Revma lze ovlivnit i výběrem stravy
Články: Revma lze ovlivnit i výběrem stravy
Revmatoidní artritida umí...
Zánět žil
Články: Zánět žil
Zánět žil, flebitida, se...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: