Prekanceróza a hpv virus

Mám takový čistě teoretický dotaz. :) Již od mé první gynekologické prohlídky v 15 letech mi byly zjištěny změny na děložním čípku (prekanceróza), doporučeny pravidelné kontroly po půl roce. Teď je mi 22 let, od prvního nálezu se stav nezměnil (ani nezhoršil ani nezlepšil), biopsie v pořádku, stále pouze kontrola 2x do roka. Když jsem se snažila o prekanceróze děložního čípku najít informace, všude byla spojitost s HPV virem. Můj dotaz zní, jestli všechny prekancerózní změny na čípku jsou způsobeny virem HPV a jestli ano, jak je možné virus HPV získat? Všude se dočítám, že pouze pohlavní cestou, já jsem ale měla za svůj život jen jednoho sexuálního partnera, kterému jsem také první a jedinou sexuální partnerkou, proto se mi sexuální přenos zdá v mém případě nereálný. Hlavně pokud mi změny byly zjištěny už cca pár měsíců po prvním pohlavním styku. Může se jednat o vrozený problém? Děkuji

Odpověď odborníka:

HPV virus lze prokázat i malých děvčat, stačí koupat se s rodiči. Platí i pro chlapce..

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: