Překyselený žaludek

Přeji hezký den. Můj dotaz se týká acidózy. Před nedávnem jsem podstoupila kvůli nevolnostem a bolestem žaludku gastroskopické vyšetření. Gastroenterolog mi řekl, že mám překyselený žaludek a acidóza by mohla skončit i žaludečními vředy, kdyby se s ní nic nedělalo. Ale dnes jsem si přečetla v jednom článku, rozhovor z lékařem gastroenterologem z pražské Thomayerovy nemocnice,že tělo se s případným překyselením prakticky vyrovnává samo a že jenom těžká acidóza kterou trpí lidé se selháním ledvin nebo srdce a také těžcí cukrovkáři je nebezpečná. Tak by mne zajímalo zda opravdu acidóza, není pro lidské tělo skoro žádným problémem? Pro mě bolest žaludku a nevolnost není zrovna procházka růžovým sadem. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, překyselení žaludku, tj. zvýšený obsah žaludečních kyselin (hlavně kys.chlorovodíkové), může při dlouhodobjěším trvání stavu poškodit - naleptat žaludeční stěnu. V článku zmiňovaná acidóza byla podle popisu metabolická nebo respirační acidóza, stav, kdy je pH vnitřního prostředí organismu vychýleno z rovnováhy směrem ke kyselým hodnotám. Jedná se tedy o dvě různé acidózy. Obě však potřebují léčbu - žaludeční zejména když pacienta obtěžuje a ohrožuje vznikem vředů, "celková" vždy, ta totiž škodí vždy, i když ji pacient třeba nijak výrazně nepociťuje.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: