Přeléčení zubu č.4

Dobrý den, před týdnem jsem byla u své zubařky. Zjistila mi hluboký kaz na čtyřve vpravo nahoře. Objednala mne za měsíc s tím, že mi zub odvrtá a uvidí jestli ho nebude muset přeléčit- vytáhnout nerv a vyčistit. Jsem z toho dost nervozní, jelikož mne objednala na 23.5. a já 24.5. odjíždím na 10 dní do Itálie na jezdecké soustředění. Zub mne nijak nebolí, pouze reaguje na studené a horké vystřelující, ostrou bolestí. Paní doktorce jsem vše řekla a ona mi řekla, že prý se nemusím ničeho bát, že by zub poté neměl bolet, neměl by dělat potíže a že můžu v klidu odjet- že mi do zubu dá umrtvovací vložku a po příjezdu z Itálie mne hned vezme. Jsem z toho dost vystresovaná, bojím se, že mne zub začne bolet, opravdu nevím, co bych v té Itálii dělala. Jet už musím, protože mám soustředění zaplacené a peníze nejdou vrátit. Mám to tedy risknout a nechat si zub takto přeléčit? Chci se také zeptat, jestli ta vložka v zubu nemůže při ježdění vypadnou..otřesy při skákání apod. Předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v dnešní době již k hlubokým kazům docházet nemusí!!! Jsou tu preventivní snímky, které kazy odhalí již v počátku, někdy i ve stádiu, kdy se nemusí vrtat, ale dokáží se dobrou hygienou a další podporou vyléčit. Pokud Vaše paní doktorka našla hluboký kaz a Vás zub bolí na studeno, je většinou pozdě a musí se zubu odstranit dřeň (i s "nervem). Hluboký kaz většinou není v puse osamocen. Je třeba pečlivě používat mezizubní kartáčky, solo katáček a "velký" kartáček a zhotovit preventivní snímky btw (čti bajt wing), bez toho je zubní lékařství jen hašení problémů bez prevence a takové už tu v dnešní době nemá místo. Používání "umrtvovací" vložky není ideální a její indikaci by se v dnešní době mělo předcházet, zvlášť u plánovaných výkonů. Já bych Vám "nerv" den před odjezdem na dovolenou netahal (snažil bych se výkon posunout dále od dovolené a umrtovací vložku nepoužít), s umrtvovací vložkou to bolet nebude, vložka nevypadne (pokud se vše udělá jak má). S pozdravem

MDDr. Stanislav Kárník
MDDr. Stanislav Kárník

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Soukromá praxe MDDr. Maxima Komleva, zubní lékař 

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: