Preneseni syfilisu prostřednictvím oka

Pracuji u policie a asi před dvěma měsíci jsme zadržovali pachatele, u kterého jsme později zjistili, že má jak kapavku, tak i syfilis. Při zákroku jsem měl rukavice, ale při sundavání pout jsem se mohl dotknout jeho kůže, v jiných případech možná i předmětů, kterých se on dotýkal přede mnou. Mám problém s tím, že mě občas začnou pálit oči, já si je promnu a toto jsem myslím udělal i v onen den. Asi za 14 dní až tři týdny mi oteklo horní víčko, bylo to bolestivé, tak jem si zašel na oční, kde m i řekli, že se jedná o vlčí zrno a že to bude trvat možná delší dobu. Otok mi však spontánně asi za 3 dny zmizel a žádná tuhá kulička (jako by to dle webu u vlčího zrna mělo být) se mi nevytvořila. O své zkušenosti jsem se oční lékařce nezmínil, ale asi za týdn jsem zjistil, že syfilis i kapavka se dá přenést dotykem i prostřednictvím oka. Je možné, že bych si to zanesl do oka? A zjistil by oční lékař i bez upozornění na rizikovou zkušenost, že se jedná ozasažení oka pohlavní chorobou? Děkuji za odpověď. Přikládám foto z doby, kdy se mi otok vytvořil.

Odpověď odborníka:

Pokud jste se nedotýkal vyloženě čerstvých sekretů pachatele, které byste si navíc musel prakticky okamžitě zanést na vlastní sliznici, nákaza vám nehrozí. Oční lékař běžným vyšetřením nic nezjistí. V případě přetrvávajících pochybností si nechte provést krevní testy.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: