Přenos hiv při kojení

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda je možné aby se žena nakazila HIV, když kojí cizí HIV pozitivní dítě (matka mu zemřela při porodu). Děkuji, přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, čistě teoreticky přenos viru možný je. Obecně sliny HIV pozitivního mohou obsahovat HIV virus, ale jen ve velmi malém množství. Navíc jsou ve slinách obsaženy látky, které virus ničí. Přenos touto cestou nebyl prokázán. Při kojení ale vznikají na bradavkách ragády (trhlinky) a pokud je i v ústech děťátka nějaká krvácející ranka, nelze přenos viru vyloučit. Pokud chcete pro děťátko mateřské mléko a ne umělou výživu, je jistě lépe zvolit odstříkávání.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: