Přenos neštovic

Dobrý den, híldala jsem malého brášku, který je v infekční fázi neštovic (cca 2 den). Já neštovice v dětství prodělala, ale muj přítel se kterým jsem téměř 24 hodin denně zatím ne. Je nejaká pravděpodobnost, že bych to na přítele mohla přenést? On sám s bráškou do styku nepřišel. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pokud jste sama neštovice prodělala, měla byste mít neutralizační protilátky. Virus se přenáší kapénkovou nákazou od nemocného, který vylučuje aerosolem horních cest dýchacích partikule původce. K nákaze přítele by tedy musela nastat konstelace, kdy byste sama posloužila jako terén -tedy virus by na Vašich sliznicích před vyvázáním protilátkami přežil a byl přenesen na Vašeho přítele při blízkém kontaktu s Vámi..Jak vidíte, pravděpodobnost nákazy Vašeho přítele není vysoká, ale není nulová.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
přenos | Od: Jan Havlíček | 7.9.2015 12:50
dobrý den,
kolega se kterým sem měl ve čtvrtek službu v
sobotu dostal neštovice(nevěděl od tom, že je má
měl je jeho dvouroční syn), celý den sem s ním byl
kontaktu, ale nepil sem po něm atd... Já jsem
neštovice ještě neměl, jaká je pravděpodobnost že
je dostanu taky??
Děkuji
reagovat
re:přenos | Od: uLékaře.cz | 7.9.2015 13:06
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
re:re:přenos plane nestovice | Od: Helena Kontova | 22.5.2016 12:50
Jak je odolny virus planych nestovic, jak
dlouho zustane aktivni a muze zpusobit
nakazu? K nakaze je nutny primy styk s
nemocnym nebo staci byt ve stejne
mistnosti, kde byl nemocny stejny den?
reagovat
re:re:re:přenos plane nestovice | Od: uLékaře.cz | 23.5.2016 10:37
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Avšak aby
Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás,
abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do
poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.c
z/poradna.
V poradně se Vám bude lékař
věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše
bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
Kam dál
 
 
Pomozte si cvičením od bolestí zad
Články: Pomozte si cvičením od bolestí zad
Základem zdraví je zůstávat...
Otřes mozku
Články: Otřes mozku
Otřes mozku je nejčastějším...
Kortikosteroidy komplikují hojení ran
Články: Kortikosteroidy komplikují hojení ran
K tomu, aby se jakákoliv...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Hojivé stříbro uzavírá rány
Články: Hojivé stříbro uzavírá rány
Zní to možná zvláštně, ale...
Kortikoidy umí zachránit život i poškodit zdraví
Články: Kortikoidy umí zachránit život i poškodit zdraví
Po přečtení příbalového...
Jednodušší léčba glaukomu se lépe dodržuje
Články: Jednodušší léčba glaukomu se lépe dodržuje
Léčba glaukomu je někdy...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Ženská masturbace
Články: Ženská masturbace
Mnoho žen ještě stále žije...
Muži jsou při rakovině znevýhodněni: mohou za to hormony?
Články: Muži jsou při rakovině znevýhodněni: mohou za to hormony?
Ukazuje se, že mladé ženy s...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: