Přenos pohlavních chorob nepřímým kontaktem

Dobrý den, mám asi patologický strach z STD, ale stala se mi následující věc - po výměně partnerů jsem se rozhodla spíše pro svůj klid zajít na vyšetření na venerologii. Při odběru vzorku moči jsem se ale nevědomky opakovaně dotkla rukou genitálu (sliznice malých labií) a pak jsem si uvědomila, že stejnou rukou jsem se předtím dotýkla erárního klíče od WC, kliky od WC, umyvadla apod., čili míst, na která sahali i infekční pacienti, co také měli odebrat vzorek... Je možný přenos nějaké STD touto cestou? Dočetla jsem se, že bakterie kapavky a syfilis mimo tělo rychle hynou, ale jak je tomu u virových onemocnění (HPV, HSV, HIV) a u chlamydií (u těch mám z tohoto typu přenosu největší obavu)... Měla bych to lékaři říct a nechat se za pár týdnů testovat znovu? Velice Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

U pohlavních chorob je přenos bez přímého kontaktu extrémně vzácný, prakticky neexistuje. Stejné je to i u chlamydií HPV, HSV a HIV.

MUDr. Jitka Dobešová
MUDr. Jitka Dobešová

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Dermatovenerologická ambulance Nemocnice Šternberk

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kolonoskopie se nemusíte bát
Články: Kolonoskopie se nemusíte bát
Poslal Vás lékař na...
Karpalní tunel
Články: Karpalní tunel
Bolest v oblasti zápěstí...
Život naplno s artritidou? Vyvarujte se šesti základních chyb!
Články: Život naplno s artritidou? Vyvarujte se šesti základních chyb!
Žít kvalitně s revmatoidní...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Nemoci nehtů (1. díl)
Články: Nemoci nehtů (1. díl)
Poruchy a onemocnění nehtů...
Díky pravidelnému dárcovství krve zjistili panu Jaroslavovi rakovinu včas
Trpíte plynatostí? Příčinou může být alergie
Články: Trpíte plynatostí? Příčinou může být alergie
Nadýmání a plynatost. Dvě...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: