Přenos syfilis a sama negativní?

Dobrý den, ma m takový dotaz ohledně Syfilis. V lednu tohoto roku jsme se s manželem rozešli.Žila jsem 2 měsíce s novým partnerem(byl to španěl). V březnu jsem se vrátila k manželovi 22.3. proběhl sex.Jelikož manžel byl na operaci s nohou po úraze, dostával léky na ředění krve a tak pravidelně každý týden chodil na krev. Počátkem dubna šel opět na krev a bylo podezření na Syfilis, testy se opakovali a Syfilis se potvrdil. Podotýkám,že sex jsme měli asi 5x. Momentálně je léčen, já okamžitě šla na testy a ty byli negativní.Je možné, abych manžela nakazila Syfilis a sama byla zdravá? Pokud ano, kam se tedy u mně nemoc ztratila, to se vypařila?Jsem si na 100% jistá, že Syfilis má ode mě, on s nikým jiným sex neměl v době našeho odloučení ani nemohl, ležel v nemocnici s nohou nahoře. Ani jeden jsme neměli žádné příznaky. S partnerem s kterým jsem byla po našem rozchodu s manželem měl v tu dobu svědivou vyrážku po celém těle, horečky, bolest v krku, takže si myslím,že to byla 2. fáze Syfilis. Je tedy možné předat Syfilis někomu druhému a sama být v pořádku?

Odpověď odborníka:

Syfilis se v 95 procentech přenáší pohlavním stykem a to jak vaginálním, tak i orálním či análním (získaná syfilis), dále pak z matky na plod (vrozená syfilis). Výjimečně může dojít k přenosu infekce přes kontaminované předměty či při těsném kontaktu s nakaženým (taktéž získaná syfilis). Teoreticky možný je i přenos krevní transfuzí, dárci jsou ale testováni. Pro diagostiku se používá řada metod. netreponemové testy (VDRL, RRR) – prokazují nespecifické antikardiolipinové protilátky („reaginy“) treponemové testy (TPHA, FTA, ELISA,...) – prokazují specifické protilátky proti antigenům Treponema pallidum Nespecifické protilátky po účinné léčbě během týdnů až měsíců vymizí, ale specifické IgG zůstávají detekovatelné dlouhodobě.[8] přímá diagnostika: vyšetření v zástinovém mikroskopu základní, standardní vyšetření při podezření na specifickou lézi na kůži nebo sliznici umožňuje vyšetřit serózní exsudát z lézí, mozkomíšní mok, amniovou tekutinu apod. PCR (polymerázová řetězová reakce). Není možné aby jste byla zdravá a nakazila manžela a nemoc se zcela jistě sama nevypaří a není možné být zdráv a předat někomu tuto nemoc. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: