Přeočkování na tat

Děkuji paní doktorce Ševčíkové za odpověď týkající se očkování proti tetanu a nekompenzované epilepsie. Můj další dotaz s tímto souvisí. Dcera má očkování proti tetanu z hexavakcíny (po níž se jí ta epilepsie rozjela) Její protilátky na tetanus z této vakcíny jsou nyní 0,084 (za přijatelnou normu ochrany proti tetanu je brána hodnota 0,1- to bylo napsáno na papírku z odběru krve na protilátky tetanu) Pokud bych ji tedy proti tomu tetanu nechala naočkovat jednou dávkou vakcíny, po jaké době udělat kontrolní odběr krve na zjištění protilátek z tohoto očkování? Jaká by pak měla být hodnota, aby byla ochrana dostatečná - tzn. aby vydržela např.těch 5 let? Po jaké době pak dělat další kontrolní odběry krve na protilátky tetanu? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Michaelo,
interpretace hladin protilátek a jejich následná kontrola je následující:
< 0,1 IU/ml není ochrana:
0,01 –0,1 IU/ml ochrana nejistá: je potřeba obnovovací dávka, sérologická kontrola po 4 až 8 týdnech
> 0,1 –0,5 IU/ml je prokázána krátkodobá ochrana očkováním: doporučuje se booster
> 0,5- 1,0 IU/ml je prokázána ochrana očkováním: doporučuje se booster či sérologická
kontrola nejdříve za 3 roky.
> 1,0 - 5,0 IU/ml je prokázána dlouhodobá ochrana očkováním: doporučuje se booster či
sérologická kontrola nejdříve za 5 let
> 5,0 - 10,0 IU/ml je prokázána dlouhodobá ochrana očkováním: doporučuje se booster či
sérologická kontrola nejdříve za 8 let
> 10 IU/ml je prokázána dlouhodobá ochrana: doporučuje se booster či sérologická
kontrola nejdříve za 10 let

S pozdravem, dr.Křenáč

MUDr. Vít Křehnáč
MUDr. Vít Křehnáč

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: JACH-TA s.r.o., Řež

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x