Přeočkování proti klíšťové encefal.

Dobrý den,jsem těhotná a nyní v březnu bych měla rodit, po porodu bych chtěla kojit.Jsem oočkovaná vakcínou FSME-IMMUN 0,5ml Baxter a nyní v květnu bych měla mít po třech letech přeočkování.Chtěla jsem se zeptat zda nebude vadit, když se nechám přeočkovat ne teď po třech, ale až po čtyřech letech?zda bude mít po této době přeočkování ještě nějaký smysl?dočetla jsem se,že kojící ženy by se neměly nechat očkovat proti tomuto onem. Děkuji M.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, rozhodujícím faktorem pro očkování je charakter vakcíny. Živé oslabené vakcíny nejsou většinou pro těhotné ženy doporučovány, k těm ale FSME nepatří. Ostatní vakcíny se mohou těhotným ženám (a ženám v laktaci) podávat, vždy je ale třeba zvážit možná rizika imunizace vzhledem k riziku způsobenému případným infekčním onemocněním. Lze je tedy podávat po zvážení individuálních hledisek odborným lékařem.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: