Přerušený spánek - rem spánek

Dobrý den, jsem epileptička a je pro mě spánek důležitý, jako student obvykle spím něco přes 9 hodin. V mé nynější životní situaci však budu muset vstávat dřív a nejspíše i méně hodin. Chci se zeptat, zda po přerušení spánku, se mohu opět dostat do REM spánku. Uvedu příklad: Budu chodit spát v 22.00 a pravidelně bych se ve 4:00 po probuzení budíku vzbudila a koukla po místnosti, zda jsou všichni v pořádku (z postele bych vyloženě nevstala, jen se rozhlédla). Pak bych šla hned spát. Vstala bych až v 6.00. Bude toto dlouhodobé praktikování mít vliv na kvalitu spátnku? Má ještě smysl chodit spát na ty 2 hodiny?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, u epileptika je nejdůležitější pravidelnost, jestli tedy na tento režim najedete a bude trvat nějakou dobu, nemusel by být problém. Probuzení má na kvalitu spánku jistě vliv. Záleží na každém individuálně, někomu 6 hodin dostačuje plně, 2 hodiny jsou dost dlouhá doba na dosažení REM fáze. Někdo usne ihned, potom to smysl má, ale pokud byste se už jen hodinu převalovala a usnout nemohla, je lepší vstát. Jít spát třeba ještě dříve.

MUDr. Mikuláš Vachek
MUDr. Mikuláš Vachek

Specializace: Neurochirurgie
Pracoviště: Neurochirurgická klinika Fakultní nemocnice v Hradci Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: