Přeskakování srdečního tepu

Je mi 22 let a trpím panickou poruchou a užívám 3 týdny cipralex 10mg půl tablety vždy ráno při obtížích neurol 0,25 mg. Poslední dobou se už cítím lépe ale když mě není dobře začnu mít "záchvat strachu" tak mi začne strašně rychle bušit srdce že to je vidět i na prsu jak mi bije rychle, a občas při těchto stavech mi přeskočí tep, silnější úder potom jakoby přestalo bít pak opět silnější úder a potom se tep srovná.Chtěl bych se zeptat zda přeskakovaní tepu a zrychlený tep patří k panicke poruše nebo bych to měl začít řešit s praktickým lékařem. O zrychleném tepu jsem mu již říkal a to mi potvrdil že je k panicke poruše ale o přeskakování tepu jsem mu neříkal. Předem děkuji za odpověď .

Odpověď odborníka:

Rychlý ten k panické poruše patří, to už jste věděl. A přeskakování (= tzv. extrasystoly) je také u zdravých lidí normální. Samotný rychlý tep by Vás neměl nijak poškodit, ve 22 letech máte maximální tepovou frekvenci až 200/min a při atace máte nepochybně méně. Klientům s panickou poruchou doporučuju k četbě knihu Servana-Schreibera Vyléčení bez léků a bez lékařů (v originále to je ale bez antidepresiv a bez Freuda). Když Vám nepomůže, tak tomu v nejhorším budete aspoň líp rozumět. Já mám koníčka a podobor sportovní medicínu, resp. vliv pohybu na různé nemoci. K nim panická porucha určitě patří, je to i v knize zmiňováno. Pohyb po většinu dní v týdnu, z toho určitě nějaká aktivita, která zrychluje tep (běh, kolo,...) - aspoň 3x týdně, aspoň 30 minut, čím víc tím líp. Ale samozřejmě postupně. Přeju pěkný den. V.V.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: