Preskakovani v kycli

Dobry den pane doktore. Po uraze kolene s provazejicimi trvajicimi komplikacemi, kdy koleno i po operaci strasne bolelo a byl zjisten Sudeckuv syndorm, jsem koleno podvedome setrila a nastal spatny stereotyp chuze, nacez mi zacalo preskakovat v kycli. Zprvu se jednalo pouze o preskakovani, ale pomalu zacaly bolesti az se z nich staly bolesti chronicke, nesnesitelne a trvale. Po dlouhem premlouvani mi ortoped nechal udelam MR s kontrastni latkou. Ukazalo se, ze mam trhlinku v labru. Ale co zpusobuje tyto chronicke bolesti, mi zadny doktor nedokaze rici. Mam uz tam pry nejakou artrozu, ale moc se o ni lekar nezminoval. Arzroza snad II. stupne nemuze prece takhle silene bolest po celem obvodu kycle a i v krizi. Ortoped mi chce pichnout 2x injekci kortisonu jeste s nejakou pridanou latkou, kdyby se pry u me v kycli jednalo o zanet. Zanet ale prece musi rozpoznat ne ? Treba na te MR nebo mi mel udelat ultrazvuk. Injekci kortisonu jsem jiz absolvovala pred 3 mesici, ale bolest neustoupila. Mam strach z kortisou, vsude ctu jak ma spatny vliv na rozpadani chrupavky a ze se nesmi pouzivat casto. Bojim se, aby mi injekce vice neuskodila nez pomohla. Chrupavce kortison nepomuze, radeji bych absolvovala hyaluronovou injekci s lecivou latkou pro synovialni tekutinu. Poradte mi prosim pane doktore co mam delat. Velice dekuji. S pozdravem Lenka.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Zřejmě po postižení Sudeckovým syndromem jste přetížila páteř a levý kyčelní kloub. Pokud není zdrojem Vašcih bolestí bederní páteř ale opravdu kyčelní kloub - což by MR ale i prostý snímek měly ukázat .pak je zřejěm zdrojem bolestí arthrosa . Trhlina v labru obvykle nebolí trvale a projevuje se přeskakováním. Injekce kortikoidu s antestetikem by v případě arthrosy měla pomoci a zároven má i diagnostciký význam . Zánětlivé změny neinfekčního charakteru provázejí každý stupeň arthrosy a nejsou obvykle vidět na žádném zobrazení .Máte-li MR je utrazvukové vyšetřneí zbytečné. Doporučuji injekci kortikoidu, bude-li bez efektu , pak je možno zkusit injekci hyaluronovou. Ani ta samozřejmě nemusí pomoci , její efekt zvláště u vyšších stupnů arthrosy nemusí rovněž nastat. Poslední možností pak je výměna kloubu, ale zde velmi záleží na rtg nálezu a před tím by se měly vyzkoušet všechny ostatní dostupné metdy včetně rehabilitace.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x