Přetahování předkožky

Dobrý den, mám 11-ti měsíčního chlapečka, před měsícem prodělal zánět penisu, ten byl po 2 dnech zhojen po výplaších. Přetáhnout pindík mu do té doby nešel ( nebo jsem byla moc jemná). Minulý týden na kontrole u urologa mu lékař předkožku rázem stáhnul, s tím, že mám koupat v heřmánku, stahovat 2x denně a mazat Framykoinem a za 14 dní na kontrolu. První dva dny to bylo hrozné, dnes už to malý snášel lépe, ale na dotyk na žaludu je stále velmi citlivý. Můj dotaz je, zda je nutné mu to přetahovat, i když tam zánět již není, měl pindíka červeného po tom lékařovo stáhnutí, plakal při čůrání, tedy mu to musel strhnout, jen prostě nevím, jestli to bylo nutné, měl tam smegma (myslím), zánět již ne. Nasucho stahovat jsem vůbec nezkoušela, ale jen při koupeli v heřmánku. Stahovat mu to jde bezmála přes celý žalud. Mám mu to stahovat 1x denně až do doby, než si to jednou začne stahovat sám? Nebo jen vyplachovat bez stahování? Je to opravdu nutné, když sám si za kůžičku zatím jen tahá a nemá tendenci přetahovat? A mohou se mu tam vytvořit prasklinky když budu stahovat nasucho? Nebo dělat jen při koupání? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na přetahování předkožky se bohužel názory lékařů liší. Jako pediatři vesměs přetahování nedoporučujeme, z našeho hlediska jsou vhodnější masáže předkožky, které můžete provádět např. při koupání mýdlovým roztokem. Pokud se již setkáte s fimózou neboli zúžením předkožky, tak někdy masáže nemusí stačit, tak doporučujeme mast s triamcinolonem, kterou předepíše lékař na recept. Ve vašem případě, když už došlo k přetažení urologem, stahujte alespoň jednou denně při koupeli, aby fimoza nevznikla znovu.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: