Přetahování předkožky u dětí

Mám syna kterému je 16 měsíců. Už 5. den po jeho narození mu pediatrička stáhla násilím předkožku (trochu se to zkrvavilo) a řekla, že máme takhle každý den přetahovat. Zdálo se mi to dost brutální, tak jsem to tak nedělala. Od té doby jsme byli pár krát na preventivní prohlídce, kde mu to pokážde ztrhla do krve a řekla, že je to moc úzké, že máme přetahovat víc. (nepřetahovala jsem) Když jsme tam byli tento týden řekla mi, že má fimozu už od narození. Máme se prý objednat na dětskou chirurgii a tam mu provedou operaci pod úplnou narkozou. Hodně jsem si už o této problematice přečetla a skoro všude se píše, že se vůbe nemá přetahovat až do 3-4 let věku dítěte. Dokonce máme v rodině doktorku, která je také proti a svému synovi předkožku nepřetahuje. Myslíte si, že synovi mohla fimoza vzniknout právě po tom násilném stahování od paní doktorky a že se to může samo zpravit? Na žádný zákrok jít nechci. Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Na problematiku přetahování předkožky u dětí existuje mnoho názorů, ale většinou se doporučuje vyčkat cca do 3. roku. Že by fimoza vznikla přetažením je nepravděpodobné. Doporučila bych Vám zajít se synkem na dětskou chirurgii, kde jsou specialisti a posoudí závažnost fimozy. Operace nebývá prvním řešením, existují mastičky s kortikoidy, které u mnoha chlapců problém vyřeší, ale je možné, že chirurg doporučí ještě vyčkat. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: