Přetrvávající bolesti a otok po distorzi kotníku

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem upadla a způsobila si distorzi kotníku. Po RTG, který vyloučil zlomeninu, jsem dostala ortézu a druhý den ještě na CT vyšetření, pak sádrovou dlahu s tím, že po dalších třech dnech dotočit fixaci. Původní RTG nález: v obl. apexu fibuly susp. drobná abrupce nad syndesmosou nelze vyloučit podélnou fisuru fibuly. Závěr: ruptura vazů hlezna, susp. fisura fibuly. CT vyšetření: Skelet hlezna bez traumatických změn, osifikát při laterálním okraji talu. Nechodící sádra na tři týdny. Poté 14 dní ještě ortéza a rozcvičovat doma, aniž by mě někdo ze zdravotního personálu s nějakými cviky seznámil. Po pěti týdnech od úrazu stále přetrvávaly bolesti jak při chůzi, tak v klidu, stále byl viditelný otok jak kotníku, tak nártu i hematom byl zřetelný v oblasti kotníku a modřina na lýtku. Lékař na chirurgii mi však řekl, že to je v pořádku a že to je můj subjektivní pocit. Nohu plně zatěžovat až do ev. bolesti. Odmítl mi napsat rehabilitace a poslal mě do práce. Dnes je to osm týdnů od nehody a bolesti stále přetrvávají v oblasti vnitřního i vnějšího kotníku, vystřelují bodavě do půli lýtka, většinou se bolest objevuje mezi patou a vnitřním kotníkem. Při chůzi kulhám, při stání nevydržím zátěž. Mírný otok je stále zřetelný. Navštívila jsem jiného chirurga, který pouhým pohledem na nohu konstatoval, že je to nedoléčené! Jeho zpráva: RTG bez nálezu na kostech, objemově kotník více o 2cm, vázne o 15 st. dorz. i plant. flexe. Nevím, co dál. V zaměstnání potřebuji fungovat a u lékaře si už připadnu jako simulant. Můžete, prosím, posoudit zcela nestranně můj případ a vysvětlit mi, co ze zpráv lékařů vyplývá a kde se případně udělala chyba, že ještě po téměř 9 týdnech mám bolesti, otok a kulhám a kotník cítím při chůzi nestabilní. Děkuji za odpověď. Diana, 48 let 1. foto - ihned po nehodě 2. foto - šestý týden po nehodě

Odpověď odborníka:

Ano, otok je na snímkum patrný. Bylo by třeba vidět postavení vidlice lýtkové a holenní kosti v hleznu, zda není vidlice rozšířená. Zlomenina by měla být zhojena, vazy v podstatě stejně, jedině postavení oné zmíněné vidličky hlezna. Informujte se na tuto možnou skutečnost. Jinak nepochybně zajít na rehabilitaci, stav zhodnotit a zapojit se do pohybové léčby a fyzikální terapie Kontrolní rtg snímek by byl tedy vhodný. Navštivtě ortopedickou ambulanci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bojujte s křečovými žilami sportem
Články: Bojujte s křečovými žilami sportem
Křečové žíly jsou...
Odstranění klíštěte v deseti krocích
Články: Odstranění klíštěte v deseti krocích
Správné odstranění klíštěte...
Skoncovat s cigaretami pod odborným dohledem se vyplácí
Články: Skoncovat s cigaretami pod odborným dohledem se vyplácí
Na léčbu závislosti na...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Biologika pomáhají omezit zánět v kloubech
Články: Biologika pomáhají omezit zánět v kloubech
U revmatoidní artritidy...
Kašel kvůli pálení žáhy? Ano, je to možné!
Články: Kašel kvůli pálení žáhy? Ano, je to možné!
Refluxní choroba jícnu se...
Laryngitida
Články: Laryngitida
Laryngitida je zánět...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: