Přetrvávající bolesti po operaci slepého střeva

Dobrý den. Mám problémy s bolestí břicha, na pravé i levé straně v oblasti kyčlí. Problémy jsem s tím měla už od dětství. V pubertě to byly neskutečné bolesti a křeče. Vypadalo to na potravinové alergie. Ty časem vymizely, bolesti se zmírnily, ale přetrvávaly. Všechny testy mám negativní, na gynekologii vše v pořádku. Měla jsem zhruba 5x podezření na appendicitidu, ale po laboratorních testech a sonu mě vždy poslali domu bez řešení. Nakonec jsem byla na gastru i kolonoskopii. Kolonoskopie musela být po hodině přerušena kvůli velkým bolestem, které jsem měla. Endoskop procházel střevem velmi těžce, za celou hodinu se podařilo prohlédnout pouze třetinu tlustého střeva. Diagnoza žádná, řešení žádné až na "velmi dlouhé a vysoce vinuté střevo". Na bolesti jsem dostala Duspatalin Retard a tím se utlumily aspoň dočasně. Toto jsem podstoupila před 2 lety. Bolesti stále stejné, v takových záchvatech. V březnu 2015 mě břicho bolelo jako vždy, nijak jsem tomu nevěnovala pozornost. Druhý den ráno to už trvalo dlouho, šla jsem na chirurgii VFN a byl mi akutně vyoperován flegmonózní appendix. Na tyto bolesti jsem zvyklá, nenapadlo mě, že by to opravdu mohl být akutní zánět. Spíš jsem čekala, že půjde o chronický zánět appendixu. Co si o tom myslíte, mohlo jít o chronické potíže, které zkrátka nikdy nebyly diagnostikovány? Na sonu dokonce nebylo slepé střevo ani vidět, takže operace byla více méně bez viditelného potvrzení. Je možné, že dříve na sonu to nikdo neviděl a tak mě nediagnostikovali? Teď, pár měsíců po operaci, se mi bolesti na pravé straně vrátily při různých tlacích - např. rychlé pohyby, kýchání, pohyb stolice v tlustém střevě. Omezila se mi stolice, chodím nepravidelně a málo. Přidalo se k tomu i časté močení, je možné, že je to kvůli srůstům? Že by ovlivnily i močový měchýř? Sedimentace je v pořádku, ale stolice se nemění ani po úpravě stravy a pohyb ve střevu často bolí. Operovaná jsem byla laparoskopicky. Teď se bojím, že se mi srůsty nepotvrdí a budu v kocích. Mockrát Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, díky za důvěru, ale pochybuji, že Vám budu umět pomoci. U toho appendixu je rozhodující histologický zánět po operaci. Pokud napsali, že byl flegmonosní, tak jim lze věřit. Může se stát, že chronický zánět akutně exacerbuje. Každopádně je dobře, že appendix byl odstraněn. Nejspíš byste měla konzultovat operatéra a taky nějaké specializované gastroenterologické pracoviště. Srůsty tam samozřejmě mohou být. A měl by se asi vyloučit i nějaký chronický střevní zánět (něco jako ulcerosní colitis atd.). Přeju Vám hodně zdraví.

MUDr. Vladimír Němec
MUDr. Vladimír Němec

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: ASKLEPION s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: