Přetrvávající kašel

Dobrý den paní doktorko. Už 14 dní mě trápí suchý a dráždivý kašel, který dobře reaguje na volně prodejné léky. Ovšem po jejich vysazení se kašel opět vrátí. Jsem lehká astmatička, spirometrie v normě, alergie žádné. Kašel je vázán na vystavení kouři v práci. Naši technici připravovali nový stroj k výrobě a vysypal se jim plast na horký motor. Prošla jsem plicním vyšetřením včetně spirometrie, RTG, vše v pořádku, dýchání čisté. Ale kašel stále přetrvává. Byl mi doporučen Ventolin ráno a večer, ale jeho účinek vydrží cca 5-6 hodin, pak začínám kašlat znovu. Jaká vyšetření by ještě připadala v úvahu? Děkuji za odpověď Simona

Odpověď odborníka:

dobrý den ano, účinek krátkodobého beta-2 mimetika - co je lék působící roztažení průdušek trva krátkou dobu a proto je potřeba opakované aplikace. To ale svědčí pro zhoršení astmatu, kterým jak píšete trpíte. Zhoršení může byt v důsledku inhalace škodliviny. Proto by bylo žádoucá vyšetření u pneumologa který by Vám měl nasadit léčbu inhalačními kortikosteroidy, které kašel v průběhu 14 dnů ustoupí a zároveň se sníží i potřeba aplikace Ventolinu. Plicní funkce můžou být v "normě" co ale diagnosu astmatu nevylučuje. s pozdravem

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: