Přetrvávající kašel

Dobrý den, v řijnu jsem měla léčenou anginu Summamedem, chodila jsem ale do práce, takže jsem nemoc nevyležela a cítila jsem se stále unavená. Nyní jsem před 14 dny onemocněla virozou (bolesti kloubů, hlavy,zimnice, horečka 39,5C) a vrátila se mi k tomu i angina. Tentokrát jsem zůstala ležet Dostala jsem opět ATB - Xorimax. Po pár dnech se přidal kašel a chrapot, který přetrvává dosud. Chvílemi něco vykašlu (hlen bělavý, místy lehce nažloutlý) , ale často mě kašel dráždí na sucho. Největší záchvaty kašle přicházejí v noci a brzy ráno. CRP zvýšené nebylo.Zkoušela jsem i ACClong, Erdomed, různé bylinné čaje a sirupy, ale téměř bez efektu. Nyní po 14 dnech mi lékař opět předepsal ATB (XORIMAX-tj ty samé, které jsem před týdnem dobrala !) a k tomu inhal, kortikoidy - Miflonid. Chtěla bych se zeptat na Váš názor,zda je anstavená léčba adekvátní ? Nerada bych do sebe cpala léky zbytečně a obzvláště takové, jako jsou kortikoidy a ATB. U Miflonidu se uvádí, že je vyloženě jako prevence astmatických záchvatů a že je nutné hlásit , pokud je podezření , že je infekt virového původu (což asi je ..). Dále si nejsem jistá, zda je vhodné užívat ATB (i když CRP je nízké, horečky už nejsou ...max. k večeru lehce zvýš. TT 37-37,3C) a ještě ty samé, které jsem před týdnem dobrala). Budu ráda za Váš názor a příp. radu jak postupovat a co by se dalo zkusit. Děkuji a přeji příjemný den .

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud Váš zánět byl opravdu klasická angina (prokázáno výtěrem z krku), tak měl lékař nasadit penicilin... obojí zmiňované ATB jsou širokospektrá a někdy nadělají u nekomplikované anginy bohužel více škody než užitku. Bylo by tedy vhodné udělat (znovu?) minimálně výtěr z krku, aby se nastavila adekvátní ATB léčba, pokud by přetrvávala nějaká bakteriální infekce.... pokud se v krku nic neprokáže, tak kortikoidy 7-14 dní jako podpůrná léčba dlouhotrvajícího virového zánětu jsou adekvátní volba, případně si nechte vystavit doporučení na ORL

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x