Přetrvávající pálení a štípaní penisu i po léčbě

Dobrý den, jsem po léčbě chlamydií, kontrolní test po měsíci od ukončení léčby byl negativní. Jelikož moje obtíže pálení a řezání neustaly, byl mi ještě proveden test na mykoplasmata s negativním výsledkem. Tady je mi divné, že test byl udělán jen z ranní moči a na internetu jsem četl, že se dělá z výtěru. Všechny testy proběhly na dermamtovenerologii, kde mi bylo řečeno, že mi udělaly všechny testy, které mohly. Bohužel, stále mám mírné pálení, řetání a svědění. Na špičce penisu se občas objeví lehké zarudnutí a ustí moč. trubice mi přijde lehce zduřelé. Sex jsem provozoval jen s kondomem. Stav se už dva měsíce nelepší ani nezhoršuje. Zkoušel jsem i 14 dní potírat Canestenem, ale bez výsledku. Nevím, co by to mohlo být. Jinak mi nic není, nemám bolesti ani teplotu. 1) Může test na mykoplasmata proveden jen z ranní moči? 2) Jaký byste doporučila další postup? 3) Může se takto projevovat nějaký další zánět? Za odpovědi předem děkuji!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vyšetření na ureaplazmata se standardně provádí ze stěrů z ústí močové trubice a transport do laboratoře musí být zajištěn ve speciáním médiu, protože ureaplazmata ulpívají na buňkách sliznice, do moči se neuvolňují, navíc jsou extrémně citlivá na vnější podmínky a transport do laboratoře nemusí přežít. Proto se v případech, kdy má pacient zjevné potíže, ale laboratorně se uraplazma nezacjhytí, doporučuje terapie makrolidy i přes negativní nález. Dalším vyšetřením je stanovení DNA, ale jde o drahé vyšetření a v praxi se využívá málo. Požádejte svého dermatovenerologa o kontrolní vyšetření na ureaplazmata- a to o výtěr. Následovat by měla terapie makrolidovým antibiotikem, vzhledem k Vaším potížím bych volila léčbu i přes negativní nález z mikrobiologie. Dále je nutné - pokud máte stálou partnerku- přeléčit i ji.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: