Přetrvávající problémy po zahájení léčby vrozené vady srdce

Dobrý den, na začátku srpna 2015 se u mě začaly objevovat tyto problémy: tachykardie, třes končetin, špatné dýchání a motání hlavy. V domnění, že za to může krční páteř, jsem navštívila fyzioterapeuta, který mi řekl, že s mým problémem krční páteř nesouvisí a doporučil mi jiná vyšetření. Má praktická lékařka mě poslala nejprve na internu, kde mi pan doktor zjistil šelest na srdci, tak jsem byla poslána na kardiologii. Tam mi byla zjištěna vrozená vada srdce a předepsán Concor combi 5. Léky beru od začátku ledna, ale problémy stále přetrvávají. Proto se chci zeptat, jestli za to může moje psychika nebo něco jiného. Upozorňuji, že nemám v životě žádný zásadní problém, nevystavuji se stresu, mám zajímavou práci a jsem velký optimista, proto si nemyslím, že jsem na tom psychicky špatně, ale možné je vše. Ty mé stavy s motáním hlavy atd. mě neomezují v žádné činnosti, ale je to velice nepříjemné, proto bych se toho už ráda zbavila. Předem děkuji za odpověď. :) Veronika, 20 let

Odpověď odborníka:

Dobrý den, takto na dálku je vše samozřejmě dost těžké posoudit, ale asi bych vycházel z toho, že se cítíte duševně v pohodě, a to, že berete léky teprve vlastně dost krátkou dobu může znamenat, že ještě nezačaly pořádně působit. Ale myslím, že v tomto případě by bylo rozumné kontaktovat spíše Vaší kardioložku a promluvit si s ní o tom, zda je normální, že léky ještě nezačaly plně působit, nebo zda by bylo vhodné nějak medikaci upravit. Možná by bylo dobré trochu se jí vyptat, aby Vám popsala, jak vlastně Vaše problémy se srdcem mohou souviset s příznaky, které popisujete a především s oním motáním hlavy. Zdá se, že si tím nejste jistá. Případně zjistit, zda některé problémy nesouvisely se srdcem a například ono motání hlavy nemá jinou příčinu. Např. právě řešitelnou nějakým cvičením. Teprve pokud by nebylo možné zjistit příčinu a problémy přetrvávaly bylo by vhodné se obrátit na psychologa, který by Vám pomohl zjistit, jestli zde nemůže být souvislost s psychikou. Někdy se mohou problémy fyzické a psychické kombinovat a je potřeba problém řešit na obou rovinách. Držím palce s řešením situace. Srdečně zdravím. Petr Klimeš

Mgr. Petr Klimeš
Mgr. Petr Klimeš

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychoterapie Mgr. Petr Klimeš, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Alzheimerova choroba
Články: Alzheimerova choroba
Alzheimerova choroba je...
Druhý polštář pod hlavu může pomoci udržet nižší nitrooční tlak
Anémie neboli chudokrevnost
Články: Anémie neboli chudokrevnost
V lidském těle dospělého...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Těhotenský ultrazvuk
Články: Těhotenský ultrazvuk
Těhotenský ultrazvuk je...
Když vitamín D chybí v těle, strádají nejen kosti
Články: Když vitamín D chybí v těle, strádají nejen kosti
Vitamín D je důležitý pro...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: