Přetrvávající průjem

Dobrý den, Byl jsem v Číně, kde mne několik dní po příjezdu (a konzumaci místních potravin) postihl průjem. Zřejmě by to nebylo nic překvapivého, jenže dosud (5 týdnů po návratu) se mi ho nepodařilo zbavit. Zkoušel jsem Smectu, Hylak, nyní Enterol. Všechny přípravky ho více či méně drží v rozumných mezích (stolice většinou tvarovaná, 1x, výjimečně 2x denně). Nicméně stále to není zcela v pořádku. Byl jsem samozřejmě u lékaře. Výtěr z konečníku 2x asi týden po sobě negativní. Vyšetření krve i stolice na infekčním oddělení (serologie, paraziti atd. atd.) vše negativní. Byl mi doporučen Enterol, dieta a trpělivost. Vzhledem k délce trvání a žádné zásadní změně by mne zajímalo, kde může být příčina. Jak jsem již napsal, potíže nastaly zcela jednoznačně vlivem stravy v Číně. Nikdy dříve jsem žádné problémy s trávením neměl. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Johny! Nejste první ani poslední, téměř jistě se jedná o dysmikrobii změnou stravy a pravděpodobně i zavlečením nových bakterií do střeva. Spíše než enterol a hylak bych Vám doporučil brát několik týdnů probiotika z lékárny, spíše živá, chlazená. Čím více kusů bakterií v tabletě a čím více kmenů, tím lépe. Střevní mikrofloře také prospějete pravidelným příjmem vlákniny, tedy celozrnné výrobky, zelenina. Na mikrofloru působí příznivě i zakysané mléčné výrobky, nejlépe bílé, jak jogurty, tak kefíry. Z jogurtů nejlépe ty, vyrobené kysáním v kelímku, což jsou v podstatě pouze hollandia a jihočeský ve skle (mají nejvíc bakterií). Potíže s dysmikrobií mohou být dlouhodobé.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
nadýmání,stolice | Od: renni | 26.2.2012 07:37
bojím se něco sníst mám bobkovitou stravu nesmím celozrné pečivo šíleně nafouklá,po rohlíkách svědění po těle.nevím jak dál a proč to je.děkuji
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: