Přetrvávající subfebrilie po prodělané "viroze"

Je mi 28 let, muž. Dne 11.7. jsem po probuzení cítil zimnici a především extrémní nevolnost od žaludku (celé dopoledne jsem bojoval s tím, abych se nevyzvracel), silné pocení a bolest svaů. Odpoledne teplota 38.5, nevolnost přetrávala, připojila se slabost, nechutenství. Od druhého dne až doposud (tj. měsíc) tyto symptomy různě fluktuují, ale dobře mi není stále. Teplota od té doby nikdy nepřesáhla 38, jeden dva dny mívám 36.7 - 36.9, poté 37.2 - 37.4, svaly stále bolí, jsem unavený, oslabený, se sníženou chutí k jídlu, pálení očí, zvýšená potivost (hlavně v noci), subjektivně tlak v pravém podžebří. Podotýkám, že mě nebolelo v krku, ani jsem neměl kašel, rýmu, průjmy nebo zvracení. Byl proveden krevní rozbor, včetně obrazu - vše v normě, CRP 8, výtěry negativní, uzliny na pohmat lehce zvětšené, EBV - paměťové protilátky, bez známek aktivní infekce, borrelioza - ELISA negativní. Praktického lékaře jsem od začátku potíží navštívil třikrát, ale s ničím mi nepomohl. Jsem zoufalý, díky slabosti, únavě a bolesti svalů nemohu ani cvičit, stále se cítím mizerně. Tušíte, jak postupovat dál? Vyčkávat, nechat se opětovně přetestovat? Předem děkuji za odpověď. J.S.

Odpověď odborníka:

Jaroslave. Vaše potíže jistě svědčí o tom, že něco není v pořádku, ale bohužel podobné případy bývají diagnostickým oříškem i pro zkušeného lékaře v reálu, takto v rámci internetové poradny se k jednoznačné diagnose dobrat nemohu. Příznaky, které popisujete, jsou totiž nespecifické a mohou být projevem zcela různých chorob či patologických stavů. Především je nutno pomýšlet na různé typy infekcí, ale také na některá interní onemocnění (především revmatologická či autoimunní) aj. Chápu, že to, že jste byl již 3x vyšetřen praktickým lékařem, nic se nezjistilo a Vám stále není dobře, ve Vás budí pocvit zoufalství. Bohužel v takových případech skutečně nezbývá než vyloučovat choroby jednu po druhé, od těch pravděpodobnějších a častějších k těm méně pravděpodobným. Neexistuje žádný test, který by jasně vyloučit kupř. všechny infekce či jednoduše určil, kde je problém. Vyčkávat jistě není na místě, pokud Vaše potíže neustupují. Doporučila bych znovu vyhledat Vašeho praktického lékaře a domluvit se na dalším postupu. Jistě nad Vaším stavem nemávne rukou a spolu s Vámi bude pátrat po příčině, její odhalení skutečně ale může vyžadovat ještě provedení nejednoho testu či vyšetření. Provedení některých dalších testů je v kompetenci praktického lékaře, pokud by i další výsledky nepřinášely kýžený závěr, může Vás praktický lékař nasměřovat k některým specialistům - např. na pracoviště infekční medicíny, vnitřního lékařství, revmatologie, imunologie ap. Přeju trpělivost a brzké uzdravení.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: