Přetrvávající zvýšená teplota po zápalu plic

Dobrý den, prosím o radu - prodělala jsem koncem listopadu bakteriální zápal plic (určeno poslechově bez rentgenu). Začala jsem léčit po 10 dnech infekce. Po nasazení atb (amoksiklav, poté ciprilon - nepamatuji si přesně jméno) se stav zlepšil . Následně ale obě moje děti onemocněly pravděpodobně virovým zápalem plic (viditelný pouze na rtg, poslechově čisté). Jim byla nasazena atb klacid. Mně se bohužel infekce vrátila. Opět jsem se cítila slabá, bolest v krku, tak moje pí doktorka rozhodla, že budu ještě týden brát atb se stejnou účinnou látkou jako děti. Ty jsem už dobrala, stav se opět výrazně zlepšil. Po dobrání se mi ale opět vrátila zvýšená teplota, cítím se opěz, jako by na mě něco "lezlo". Pobolívá mě v krku, mám zalehlé uši, rýma nejde smrkat. Teplotu mám tak max. kolem 37. Chtěla bych se zeptat, zda může zvýš. teplota přetrvávat po takové infekci. Děti mají také pořád zvýšenou. Mladší syn (1 r) už bere atb déle jak týden. Předtím už infekci měl 1 - 2 týdny, než se přišlo na zápal plic. Teploty mají většinou kolem 37,2. dětská lékařka mi řekla, ať teploty neřeším, že hlavní je, že děti už nekašlou. Já mám ale obavy, jak toto ještě může dlouho trvat. Jsme zavření doma už téměř dva měsíce (st. syn předtím ještě prodělal zánět stř. ucha). Mohou tyto teploty přetrvávat, i když je už zápal plic víceméně vyléčen (usuzuji z toho, že děti i já už jsme víceméně bez kašle, děti jedí dobře, neprojevují se jako vyloženě nemocné, možná jen větší únavou...)Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den,nevím,zda tak "na dálku"vyřeším Vaše trápení,ale pokusím se.Vaše stonání není neobvyklé.Většina onemocnění dýchacího ůstrojí je virového původu,zde antibiotika nic neřeší,Vyskytnou se ale i situace,kdy je z vyšetření,příp.laboratorního či rtg nálezu podezření na typ onemocnění,u nichž je léčba antibiotiky vhodná.Skupina antibiotik je různorodá,lékař je volí podle znalosti chování nejpravděpodobnějšího vyvolavatele.Někdy se opravdu nepodaří "zacílit"správně,následuje pak druhá skupina.Je nutné si uvědomit,že po léčbě antibiotikem bohužel pacient nezískává odolnost vůči dalším vyvolavatelům onemocnění dýchacího ústrojí,kterých není zrovna málo.Kromě toho,antibiotikum není zázračným lékem,je jen jakýmsi "zvýhodňujícím"pomocníkem,ke zvládnutí infekce musí být alespoň základní imunologická způsobilost pacienta zachována.Tzv.subfebrilie-tedy teploty kolem 37 stupňů-často zústávají nějaký čas jako výraz jakéhosi pohotovostního nastavení.Myslím,že je pak rozumné vést ještě mírně šetřivý režim,omezit sporty,nevyhledávat přeplněné interiéry,dopřát si více spánku..Hodně lékařů radí přestat se měřit,aby člověk nebyl podvědomě stresován pocitem "nenormálnosti"parametrů.

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: