Přetržený postraní vaz v koleni

Dobrý den, v neděli jsem měl při sportu úraz. V úterý na ortopedii mi byla zdělena diagnóza: přetržený postraní vaz v koleni a naordinována na 6 týdnů dluhá ortéza. Můj dotaz: Jak moc mohu nohu v ortéze zatěžovat (myslíl tím jestli mohu normálně dle potřeb a možností chodit, nebo být v klidovém režimu) a dále jestli je nutné mít ortézu na noze celých 24 hodin? Sudnavám si ji na spaní a i před den, abych mohl cestovat autem. Dokážu bez ortézy bez problémů a bolesti i chodit, ale mám strach, abych si tím nezhoršil stav, nebo neprotahoval dobu hojení. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Pokud je přerušen postranní vaz kolenního kloubu je dvojí řešení a to buď operace nebo častěji immobilisace, znehybnění kolena. Dříve se aplikovala výdy sádrová objímka, která se samozřezmě sejmout nedala a nyní se k mé lítosti aplikují častěji ortézy, které klidu tolik vazu ke zhojení nedají. Pacient v pevné fixaci zatěžovat může, první 3 týdny by objímku nebo ortézu neměl snímat téměř vůbec ani na noc. Řízení auta se sejmutou ortézou potom už vůbec nepřipadá v úvahu. Jedná se o to, že postranní vaz ke svému zhojení potřebuje první 3 týdny skutečně klid i od drobnývh pohybů zvlástě do odklonění nohy v koleni a rotací.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Žloutenka v rodině – všichni do karantény?
Články: Žloutenka v rodině – všichni do karantény?
Bílé stěny, postele, pláště...
Potrat může být riziko pro budoucí těhotenství
Články: Potrat může být riziko pro budoucí těhotenství
Přijít o nenarozené miminko...
Trvalé následky klíšťové encefalitidy dávají zabrat
Články: Trvalé následky klíšťové encefalitidy dávají zabrat
Klíšťová encefalitida...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Itálie, Španělsko, Řecko: víte, co musíte udělat před dovolenou?
Svědění není jen prázdninová záležitost
Články: Svědění není jen prázdninová záležitost
Znáte ten pocit, když vás...
Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Články: Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Běžné zažívací obtíže lidé...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: