Prevenar 13

Dobrý den, dcera dostala 2x očkování prevenarem ve 3 a 4 měsících a poté onemocněla, měla před měsícem antibiotika a nemoc (průdušky) se vrátila a celý měsíc byla nemocná. Nyní je zdravá a za 2 týdny má 6-ti měsíční prohlídku, ale paní doktorka řekla, že už jí 3. dávku prevenaru nenaočkuje a že počkáme měsíc a dostane rovnou hexu, kterou ještě neměla vůbec. Mě přijde divné, že se to očkování nedokončí, přeci by ještě po roce věku měla mít i 4. dávku? Jak to tedy je, není třeba mít 4 dávky, aby očkování bylo účinné? Když chce paní doktorka kvůli zdraví počkat a nestihneme to do 6. měsíce věku, pak už to prý nehradí pojišťovna, tak to ale neznamená, že 3. dávku prevenaru nemůže dostat? Prosím o Váš názor, zda je v pořádku mít pouze 2 dávky prevenaru a dál už ho neočkovat a přejít rovnou na hexu? Děkuji za odpověď. M. H.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, očkování by určitě mělo být kompletní. Myslím, že jste si s lékařkou Vaší dcerky správně nerozuměly - nejspíše chce zahájit očkování hexavakcínou, pokud ji ještě holčička neměla, aby byla chráněná i proti těmto onemocněním - očkování hexou a Prevenarem 13 lze ale podávat současně - i přímo v jeden den nebo v odstupu 14 dnů po sobě - obě možnosti jsou správné. Domluvte se s paní doktorkou a určitě přijdete na ideální řešení. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: